Mișcare surpriză la vârful Armatei Ucrainei

Mișcare surpriză la vârful Armatei Ucrainei

În contextul pregătirii unei noi contraofensive împotriva forțelor ruse, conducerea Ucrainei face o mutare oarecum surprinzătoare și la nivelul de vârf al Forțelor Armate. Fostul comandant al Trupelor de Desant ucrainene din perioada 2015 - 2019, general-locotenentul Mihailo Zabrodski este rechemat în serviciul activ pentru a fi numit în funcția de locțiitor al comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene Valery Zaluzhny.

Parlamentarul ucrainean Oleksei Goncharenko a anunțat pe canalul său de Telegram că ”Rada Supremă a încetat prematur mandatul deputatului popular Mykhailo Zabrodskyi. Votul deputaților a fost de 307 – 0 pentru. Generalul-locotenent revine în serviciul militar - este planificat să fie numit locțiitor al comandantului-șef al Forțelor Armate, Valery Zaluzhny”.

În 2019, Zabrodskyi a fost ales deputat în Parlamentul Ucrainei din partea formațiunii politice Solidaritatea Europeană (anterior numită Blocul Petro Poroșenko „Solidaritate”) aflată în opoziție cu partidul aflat la putere ”Slujitorul Poporului”, care îl susține pe președintele Volodimir Zelenski.

Pe 17 martie, Zabrodski a depus în Rada Supremă a Ucrainei o cerere de renunțare la mandatul de deputat.

Așteptările la adresa lui Zabrodski sunt foarte mari, iar misiunea este una dintre cele mai dificile – pregătirea și gestionarea unei operații majore prin care Ucraina să preia inițiativa strategică.

În perioada 2005-2006, a fost student la Colegiul de Comandă și Stat Major al Armatei SUA. S-a remarcat pe frontul din sud-estul Ucrainei în perioada 2014 – 2019.

Pe 23 august 2014, Zabrodski a primit titlul de Erou al Ucrainei cu acordarea ordinului „Steaua de Aur”, iar pe 21 octombrie Ordinul Bogdan Khmelnytsky clasa a III-a, pentru curaj personal, dăruire și înalt profesionalism, demonstrat în protecția suveranității statului și a integrității teritoriale a Ucrainei.

În vara anului 2014, Brigada 95 Aeromobilă, sub comanda lui Zabrodsky, a efectuat un raid în spatele inamicului. În două săptămâni, îndeplinind sarcini de luptă, marea unitate a ajuns de la Sloviansk la Mariupol, iar ulterior s-a infiltrat de-a lungul graniței ruso-ucrainene și s-a întors la Sloviansk prin Lugansk. Potrivit expertului american Phillip A. Karber, acesta a fost cel mai lung raid al unei formațiuni armate din istoria modernă.

După începerea invaziei Rusiei, pe 24 februarie, a fost permanent în contact cu evoluțiile de pe front și a contribuit în calitate de coautor la studiul privind desfășurarea primelor luni de război, elaborat de thin-tankul britanic RUSI.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...