Mișcarea „Europa acum!” conduce la alegerile parlamentare din Muntenegru

Mișcarea „Europa acum!” conduce la alegerile parlamentare din Muntenegru

Pe locul doi se află coaliția „Împreună! Pentru viitorul care vă aparține”, condusă de Partidul Democrat al Socialiștilor din Muntenegru, de centru-stânga, și liderul acestuia, Daniel Zivkovic.

Jakov Milatovic alături de Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Mișcarea „Europa acum!” condus de fostul ministru al Finanțelor și Securității Sociale Milojko Spaić conduce alegerile parlamentare din Muntenegru, conform rezultatelor publicate duminică de Centrul de Monitorizare (CEMI) după procesarea a 99% din voturi.

Pe primul loc se află mișcarea „Europa acum!” (25,6%), fondată în iunie 2022 de Jakov Milatovic (din mai 2023 este președintele Muntenegrului) și Spaić, pe locul doi se află coaliția „Împreună! Pentru viitorul care vă aparține” condusă de centru-stânga Partidul Democrat al Socialiștilor din Muntenegru (DPS) și liderul său Daniel Zivkovic (23,8%), a treia este coaliția „Pentru viitorul Muntenegrului”, formată din Partidul Noua Democrație Sârbă, Partidul Popular Democrat și Partidul Muncitorilor (14,8%). Pe poziția a patra se află coaliția „Alexa și Dritan – Curajul contează!” fondată de fostul Președinte al Parlamentului Aleksa Becic și actualul prim-ministru Dritan Abazovic (12,3%), iar pe locul al cincilea este Partidul Bosniac din Muntenegru (6,9%). Bariera de 3% necesară pentru a intra în parlament este depășită și de o coaliție a Partidului Popular Socialist din Muntenegru și Alianța Democrată (3,3%).

Astfel, partidul Spaic primește 23 din 81 de locuri în Adunare (parlamentul unicameral), Zivkovic - 21 de locuri, coaliția „Pentru viitorul Muntenegrului” - 13, coaliția lui Becich și Abazovic - 11, Partidul Bosniac - 6 , uniunea Partidului Popular Socialist din Muntenegru și Alianța Democrată - 3. Ca urmare a aplicării în țară a unei reguli suplimentare pentru asociațiile politice care reprezintă minoritățile naționale, „Forumul Albanez” primește 2 locuri în parlament, Alianța Albaneză” și Inițiativa Civilă Croată - câte 1.

Anterior, Centrul pro-european pentru Tranziție Democratică a raportat că prezența la vot la alegerile parlamentare anticipate din Muntenegru era de 56,4% până la închiderea urnelor la ora locală 20:00 (21:00, ora Bucureștiului).

Șeful Europei Acum! Spaić, în cadrul unei conferințe de presă după anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor, a anunțat victoria forței sale politice și a numit acest eveniment istoric „nu doar în Muntenegru, ci și în Europa”.

Am obținut un rezultat bun și așteptăm cu nerăbdare formarea timpurie a unui guvern. <...> Cred că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată înainte de un partid extraparlamentar care există din august anul trecut, adică de 10 luni, a câștigat alegerile”, a adăugat el.

Posibile opțiuni de coaliție

După cum a spus un expert în mass-media și fost politician sloven Janez Ujicic, Spaic va încerca probabil să formeze o coaliție de guvernământ cu actualul prim-ministru al republicii, Abazovich. În acest caz, ar trebui să ne așteptăm la o intensificare a cursului pentru integrarea rapidă a Muntenegrului în Uniunea Europeană, autoritățile țării urmând, de asemenea, să depună eforturi pentru creșterea rolului țării în cadrul NATO. „Odată cu formarea unei coaliții între Abazovich și liderul Partidului Democrat al Socialiștilor din Muntenegru, Daniel Zivkovic, drumul european de la Podgorica nu va fi la fel de rapid ca în prima variantă. Cu toate acestea, în ambele cazuri, nu trebuie să se ia în considerare. privind îmbunătățirea relațiilor cu Rusia pe termen scurt. În același timp, autoritățile republicii vor trebui să țină cont de faptul că o treime din locuitorii țării sunt sârbi", consideră expertul.

Purtătorul de cuvânt al Europe Now Milatovic, care a câștigat alegerile prezidențiale din aprilie, a subliniat anterior aspirațiile pro-occidentale. Chiar și atunci când era ministru al Dezvoltării Economice, Milatovici a susținut impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, iar într-un interviu acordat presei occidentale a promis că va pune în aplicare pe deplin toate obligațiile internaționale asumate, inclusiv înghețarea proprietăților cetățenilor ruși. Milatovic consideră prioritatea țării de a adera la UE, precum și îndeplinirea tuturor obligațiilor țării față de NATO.

La rândul său, liderul DPS, Zivkovic, în cadrul unei conferințe de presă privind rezultatele preliminare ale alegerilor, a remarcat că, fără participarea coaliției sale, este imposibil să se creeze un guvern stabil, concentrat pe aderarea republicii la Uniunea Europeană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat