Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Misiune dificilă: militarii români asigură securitatea celei mai mari baze NATO din Afganistan

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: O companie militară românească desfășoară una dintre cele mai importante misiuni în teatrul de operații din Afganistan - asigurarea securității la una din cele mai mari baze NATO de pe teritoriul acestei țări.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Compania 4 Infanterie a Batalionului 280 Infanterie Protecție a Forței "Brave Hearts" din Focșani, condusă de căpitanul Gheorghe Breazu, este cea care are responsabilitatea de a verifica orice vehicul sau orice persoană care intră, terestru, pe principala cale de acces în Baza Militară de la Kandahar (KAF).

Misiunea este complexă în contextul amenințărilor permanente care vin din partea insurgenților afgani, iar de calitatea controlului depinde soarta tuturor militarilor din bază.

"Misiunea este de securizare a punctului control numărul 5 ECP5 (Entry Control Point) prin verificarea efectivă și eficientă a tuturor vehiculelor și persoanelor care intră în baza militară KAF. Cred că este una dintre cele mai importante misiuni, cea mai importantă de fapt, pentru că de noi depinde siguranța tuturor locuitorilor bazei", a declarat, pentru AGERPRES, comandantul companiei Gheorghe Breazu.

Militarii români trebuie să controleze în detaliu mașinile care intră în baza NATO cu carburanți, alimente sau alte bunuri necesare activității de aici. Acelorași reguli se supun și șoferii care le conduc, dar și orice altă persoană care vrea să pătrundă în incinta bazei.

Scopul verificărilor este de a descoperi armele, drogurile, substanțele explozibile sau mărfurile de contrabandă pe care afganii și nu numai ei ar putea să le introducă în KAF.

"Urmărim să detectăm explozibili, droguri și alte materiale prohibite, interzise, gen armament, arme albe, contrabandă de orice fel, adică CD-uri, aparatură electronică, jucării, tot ce este electronic și are cabluri, antene, elice și din care se poate fabrica un dispozitiv explozibil improvizat. În afară de controlul acesta, trebuie să prevenim și activitatea insurgentă, prin niște controale stratificate", a precizat Breazu.

El subliniază că regulile de acces în baza Kandahar sunt foarte drastice. Spre exemplu, șoferii nu au voie să intre cu trusa de scule de la mașină, cu răngi, leviere sau cricuri.

Pentru control, militarii români folosesc scanere performante pentru mașini, însă sunt ajutați și de câini de urmă specializați în descoperirea armelor, explozibililor sau a drogurilor.

AGERPRES/(A, AS — editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Rareș Bogdan, mesaj pentru PSD din Piața Victoriei! „Tocmai v-ați tras un glonț în picior, nătărăilor…

2 ALERTĂ Augustin Zegrean / Nu exclud o interdicție de părăsire a țării sau chiar mandat de arestare pentru Koves…

3 BOMBA nopții! Traian Băsescu anunță în plenul Parlamentului că România va rămâne FĂRĂ buget! „L-ați înșelat pe…

4 HOPA! Dragnea, dat de gol de Rădulescu! „Kovesi va avea o viața foarte grea începând de mâine”

5 Informație. Adina Florea va cere REȚINEREA Laurei Codruța Kovesi! Punerea sub acuzare a fost ordonată marți de…

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos