Misiunea Ariel, care va studia atmosfera unor exoplanete, a fost aprobată de Agenţia Spaţială Europeană

Misiunea Ariel, care va studia atmosfera unor exoplanete, a fost aprobată de Agenţia Spaţială Europeană

Misiunea Ariel, dotată cu un telescop spaţial care va studia atmosfera unei selecţii de exoplanete, a fost ''adoptată'' în mod formal joi de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), potrivit unui comunicat, informează AFP.

Preconizată a fi lansată în 2029, misiunea s-a aflat până în prezent în faza de studiu. Decizia ESA presupune trecerea în stadiul de aplicare şi va deschide calea pentru un apel la oferte pentru construcţia telescopului.

Plasată la punctul Lagrange 2, o poziţie teoretică situată la circa 1,5 milioane de kilometri de Terra, Ariel va avea drept misiune observarea planetelor temperate şi a celor fierbinţi, cu dimensiuni de la cele similare unui Super-Terra - asemenea planetei noastre sau mai mari - până la giganţi gazoşi de talia lui Jupiter.

Până în prezent, au fost inventariate peste 4.000 de exoplanete, corpuri cereşti orbitând în jurul unei stele alta decât Soarele.

Prima exoplanetă a fost identificată în 1995.Telescopul Ariel va utiliza un spectometru în domeniul vizibil şi infraroşu pentru a analiza amprenta chimică şi profilul de temperatură al atmosferei unei exoplanete atunci când aceasta ''tranzitează'' sau trece prin faţa unei stele.

Ariel, care se va concentra pe o selecţie de circa o mie de corpuri cereşti într-o perioadă de patru ani, va fi cea de-a treia misiune din cadrul ESA dedicată studiului exoplanetelor.

Cheops, lansată în decembrie 2019, este deja în curs de a caracteriza câteva dintre acestea, mai exact să determine, spre exemplu, cu ajutorul altor instrumente, dacă exoplaneta respectivă este gazoasă sau telurică.

Plato, care va fi lansat în 2026, se va concentra pe planetele telurice ce orbitează o stea similară Soarelui, într-o regiune a universului aşa-zisă ''locuibilă'', adică acolo unde ar putea exista apă pe suprafaţa acestora. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 VIDEO Imagini rare de pe linia frontului din Ucraina

3 Foarte interesante amănunte!

4 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

5 Ucraina a primit sistemul de apărare aeriană NASAMS care ar trebui să schimbe situația de pe câmpul de luptă