Misterele Planetei Albastre: a existat sau nu Lemuria, continentul scufundat unde umblau arătări de 3,5 metri?

Misterele Planetei Albastre: a existat sau nu Lemuria, continentul scufundat unde umblau arătări de 3,5 metri?

S-a presupus că pământul pierdut se găsea în în Oceanul Indian sau Pacific. Deși teoriile moderne privind plăcile tectonice au dus Lemuria la loc de legendă, subiectul continuă să fie disputat de oameni de știință și de guverne, de filosofi și de turiști.

Hartă cu Lemuria suprapusă peste continentele actuale (William Scott-Elliott)

Zoologul englez Philip Scater a publicat în 1858 unul dintre textele fundamentale ale biogeografiei, știința care studiază distribuția speciilor și a ecosistemelor în timp și spațiu. A existat o mică primată care nu se încadra perfect în diviziunea lumii în șase domenii biogeografice a lui Sclater.

El a găsit fosile de lemurieni atât în Madagascar, cât și în India, chiar dacă aceste locuri aparțin la două regnuri complet separate. Așa că a făcut ceea ce au făcut și alți oameni de știință din acea vreme atunci când s-au confruntat cu astfel de probleme similare: a propus o punte terestră imensă care a legat cândva Madagascarul de India. Și a dat acelui continent ipotetic, acum înghițit de Oceanul Indian, un nume: Lemuria, scrie www.atlasobscura.com.

Creația lui Sclater a apărut exact la momentul potrivit pentru a umple o nișă fertilă în imaginație. Adăugarea bruscă a unui întreg continent pe hartă a inspirat alți oameni de știință, dar și alți gânditori cu mentalitate mai puțin științifică, să dezvolte teorii despre Lemuria care au mers mult mai departe de explicarea locului unde se afla o mică primată.

În 1870, biologul german Ernst Haeckel a sugerat că Lemuria ar putea fi locul de origine ancestral al omenirii, ca o modalitate de a explica "verigile lipsă" din înregistrările fosile ale primilor oameni.

În anii 1880, Lemuria a trecut de la ipoteză științifică la fapt pseudoștiințific atunci când Helena Blavatsky, fondatoarea teosofiei, a integrat-o în sistemul ei de credințe ezoterice, proto-New Age. Bazându-se pe teoria lui Haeckel, ea a propus că lemurienii erau a treia "rasă rădăcină" a umanității.

Lemurienii, arătări de 3,5 metri care se reproduceau prin ouă

Ajutat de Charles W. Leadbeater, un teosofist care pretindea cunoașterea Lemuriei prin "clarviziune astrală", William Scott-Elliot a elaborat viziunea lui Blavatsky despre Lemuria și rasele sale. În lucrarea The Lost Lemuria (1904), Scott-Elliot a plasat Lemuria în Pacific și i-a descris pe lemurieni ca fiind înalți de 3,5 metri, cu pielea brună și fața plată, cu o vedere laterală asemănătoare cu cea a păsărilor.

Ei puteau merge înainte și înapoi cu aceeași ușurință și se reproduceau cu ouă. În cele din urmă, încrucișarea cu animalele a produs strămoși asemănători maimuțelor pentru unele dintre rasele umane.

În India, Lemuria a fost adoptată de unii naționaliști și mistici tamili ca o confirmare a lui Kumari Kandam, un tărâm scufundat legendar menționat pentru prima dată în literatura tamilă din secolul al XV-lea. Revizioniștii tamili au identificat Lemuria cu acest vechi leagăn al civilizației tamile.

Țara fecioarei

Numele tamil al continentului (adică Kumari Kandam) poate fi tradus ca "țara fecioarei". Unii au speculat că Kumari Kandam ar fi fost o societate matriarhală în care femeile își alegeau soții și dețineau toate proprietățile. Kumari Kandam este una dintre multiplele mențiuni din textele indiene antice referitoare la pământurile din sudul Indiei pierdute în ocean. Este posibil ca acestea să fie înregistrări ale unor tsunami-uri istorice și ale altor dezastre naturale.

În The Lost Continent of Mu (1926) și în cărțile ulterioare, James Churchward a reprodus mitul continentului și civilizației pierdute din Lemuria, redenumindu-l Mu și, luând exemplu de la Scott-Elliot, plasându-l în Oceanul Pacific.

Un oraș subteran încrustat cu bijuterii

În imaginația americană, Lemuria a devenit cel mai strâns asociată cu Muntele Shasta din nordul Californiei, care, potrivit lui Frederick Spence Oliver (în cartea sa din 1894, A Dweller on Two Planets) și altor scriitori ocultiști, a fost ultimul refugiu al supraviețuitorilor Lemuriei scufundate, care au trăit acolo într-un oraș subteran încrustat cu bijuterii numit Telos.

Potrivit unora dintre cele mai ciudate teorii, alți supraviețuitori ai Lemuriei scufundate s-au întors în mare și au devenit balene, delfini și sirene. Alții au umblat de atunci printre oameni ca șamani și profeți, explicând de ce multe religii sunt atât de asemănătoare. Din păcate, nu se știe dacă unii lemurieni s-au transformat cu adevărat în lemuri.

Cum a dispărut Lemuria de pe hartă

Lemuria a dispărut în cele din urmă de pe hartă în anii 1960, când teoria lui Alfred Wegener privind tectonica plăcilor a devenit larg acceptată. Activitatea tectonică explică deriva continentală, ceea ce elimină necesitatea unor poduri terestre ipotetice precum Lemuria.

Ca un fel de consolare, oamenii de știință care studiază tectonica plăcilor au descoperit că India și Madagascar au făcut parte din același continent în trecutul îndepărtat, și nu doar o dată, ci de două ori: India și Madagascar s-au despărțit în cele din urmă în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani.

Și totuși, Lemuria trăiește în cărțile de istorie

Poate că Lemuria științifică a murit, dar Lemuria ocultă continuă să trăiască. Teoria Kumari Kandam a rămas în manualele de istorie din sudul Indiei, în statul Tamil Nadu, până în anii 1980. În 1981, guvernul statului a finanțat un documentar care să demonstreze că Lemuria este validă din punct de vedere științific. Noi hărți ale unui supercontinent Tamil scufundat continuă să apară ocazional, ajungând uneori până în sudul Antarcticii.

Lemuria nu este singurul ingredient care continuă să atragă oamenii spre Muntele Shasta, dar nu este nici pe departe cel mai mic. Vizitatorii din zonă raportează ocazional că au văzut lemurieni de 2,5 metri înălțime care se plimbă la suprafață, îmbrăcați în rochii albe și fluide.

În secțiunea de comentarii a unui articol dintr-o revistă locală despre lemurieni, cineva menționează: „Pot să vă spun povestea unui copil din Bay Area căruia părinții i-au spus că dacă ea și sora ei s-ar fi rătăcit din mașină în timp ce se opreau să alimenteze în Dunsmuir, lemurienii ar fi crezut că vor să fie sacrificate muntelui și le-ar fi luat“.

Filosofia lemuriană

Lemuria trăiește și în Ramona, un orășel din sudul Californiei și sediul central al Frăției Lemuriene.

Filozofia lemuriană spune că, dacă trăim conform legilor universale (inclusiv credința în reîncarnare, karma și învățăturile lui Hristos), vom atinge un stadiu avansat de civilizație. Principiul său călăuzitor este echilibrul: spiritual, material și mental. Studenții care finalizează cu succes mai întâi un curs prin corespondență și apoi o pregătire avansată se pot alătura Ordinului Lemurian. Ordinul se întreține în parte prin vânzarea de obiecte de artă și artizanat realizate de membrii săi.

Unul dintre paharele lor de lemn se află în Muzeul de Artă Modernă din New York. Acest lucru trebuie să fie pe primul loc pe lista de consecințe ciudate pe care Philip Sclater nu le-ar fi putut prevedea când a inventat Lemuria acum un secol și jumătate.

Și mai ciudat este faptul că „Lemuria“ este folosit acum de guvernul britanic pentru a descrie micile sale exploatații teritoriale din Oceanul Indian. Stema teritoriului britanic din Oceanul Indian (adică a arhipelagului Chagos) are motto-ul: „In tutela nostra Limuria“, care în latină înseamnă „Lemuria este în grija noastră“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat