Misterele unui album de portrete din secolul al XIX-lea, „otrăvit” cu arsenic

Misterele unui album de portrete din secolul al XIX-lea, „otrăvit” cu arsenic

În urmă cu aproximativ două decenii, Smithsonian's National Portrait Gallery - SUA a achiziționat un album din secolul al XIX-lea care conținea 2.000 de portrete pe hârtie. Cercetările legate de acesta au fost îngreunate de faptul că albumul era contaminat cu arsenic, potrivit CNN .

 Albumul era contaminat. FOTO William Bache/National Portrait Gallery/Smithsonian Institution

Albumul era contaminat. FOTO William Bache/National Portrait Gallery/Smithsonian Institution

Siluetele de portrete care se regăsesc în album sunt realizate de artistul călător William Bache cu zeci de ani înainte de apariția fotografiei, iar printre ele se numără și cele ale lui George Washington și Thomas Jefferson.

Până recent, galeria știa foarte puține detalii despre majoritatea personajelor care apar în album, pe fondul îngreunării cercetărilor, după ce, în 2008, s-a constatat că paginile și legătura albumului erau contaminate cu arsenic, o toxină omniprezentă în anii 1800, înainte de a se ști că era otrăvitoare.

Iar faptul că albumul nu putea fi manipulat în siguranță sau împărtășit cu vizitatorii fără precauții speciale pentru materiale periculoase a făcut ca lucrurile să se miște foarte lent.

Acum e disponibilă o versiune digitală a albumului

Datorită finanțării făcute de Paper Project a Getty, acum, oricine poate vizualiza o versiune digitală a albumului, intitulată „William Bache's Silhouettes Album”.

Iar odată cu lansarea site-ului, echipa curatorială a National Portrait Gallery a dezvăluit și identitățile altor sute de persoane pe care Bache le-a imortalizat în siluetele sale de portrete.

Mai mult, au fost comparate numele pe care Bache le-a listat pentru fiecare portret cu persoane reale, apelându-se baza de date genealogice Ancestry, care include rapoartele primelor recensăminte din SUA, înregistrări extinse de nașteri, căsătorii, decese și imigrație, precum și arbori genealogici care datează de secole, potrivit sursei citate.

Curatorii speră acum să dezvăluie și mai multe despre subiecții lui Bache, dintre care cei mai mulți nu erau personalități notabile, ci oameni obișnuiți care doreau să-și imortalizeze chipurile, într-un context în care fotografia era încă la zeci de ani distanță.

„Sperăm ca, pe măsură ce oamenii își fac genealogia, rudele să ne contacteze, iar dacă în colecțiile (muzeului) există o siluetă neidentificată, ar putea fi capabili să o identifice uitându-se la acest album”, a declarat Robyn Asleson, curatorul muzeului de stampe și desene, potrivit CNN.

Doritorii plăteau 25 de cenți pentru patru imagini identice

William Bache a călătorit în perioada 1802-1813 de-a lungul coastei de est a Statelor Unite, promovându-și portretele sale de siluete ieftine și inedite, pentru care doritorii plăteau 25 de cenți (aproximativ cinci dolari astăzi) pentru patru imagini identice. Artistul a păstrat o copie a fiecărui portret și un registru de nume, dar până în prezent se știu puține informații despre subiecții săi. Mai târziu și-a deschis un magazin în New Orleans, apoi a călătorit până în Cuba, promovându-și serviciile din ușă în ușă, potrivit CNN .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Foarte interesante amănunte...

3 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

4 Operațiunea secretă care va schimba lumea

5 Ce urmează să se întâmple? / SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane