Misterioasele drone invizibile radar RQ-170 Sentinel, misiuni la Marea Neagră?

Misterioasele drone invizibile radar RQ-170 Sentinel, misiuni la Marea Neagră?

Pentru a supraveghea toate mișcările fostei Armate Roșii în Crimeea și Marea Neagră, începând din septembrie 2022, partea americană ar fi folosit și extrem de clasificată dronă stealth (invizibilă radar) RQ-170 Sentinel care ar fi efectuat cel puțin 9 zboruri de supraveghere, conform unor surse.

FOTO via commons.wikimedia.org

Dacă este adevărat, aceasta ar fi o perspectivă rară a utilizării operaționale a acestor drone, poreclite și Wraiths, care rămân învăluite în mister la aproape 15 ani după ce armata americană le-a recunoscut oficial existența.

Site-ul web în limba franceză Zone Militaire a fost printre primele care au publicat date despre aceste misiuni ale dronei americane, iar informațiile provin dintre cele scurse în scandalul Pentagon Leaks. Pe lângă datele despre zborurile RQ-170 au mai fost furnizate și amănunte despre misiuni cu dronele RQ-4 Global Hawk și RQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA, precum și despre zboruri ale avioanelor de supraveghere britanice RC-135W sau Mirage 2000 ale Franței.

Performanțele și capabilitățile RQ-170 sunt confidențiale. „Presupunem că este subsonică și știm doar că are o anvergură de aproape 11,58 metri. (...) Având o presupusă autonomie de 5 până la 6 ore, RQ-170 ar fi putut ajunge în misiuni în regiunea Mării Negre de la o bază dintr-o țară vecină apropiată. Poate fi Polonia, Grecia sau România. În fine, documentul nu specifică traseul urmat de aceste drone”, arată Zone Militaire.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”