Misteriosul dodecaedru descoperit în Anglia

Misteriosul dodecaedru descoperit în Anglia

Cercetătorii sunt fascinați de ani de zile de dodecaedrele romane, peste 100 de obiecte metalice cu 12 laturi de acest fel fiind descoperite în Europa, dar scopul creării lor rămâne aproape la fel de enigmatic ca în ziua în care primul a fost scos din pământ în 1739. Acum, descoperirea unui nou dodecaedru în comitatul Lincolnshire din Anglia a reaprins imaginația publică față de aceste obiecte antice.

Obiectul a fost găsit de un voluntar ce lucrează cu o asociație a arheologilor și istoricilor locali, secretarul acestuia descriind descoperirea drept „una pe care o faci o dată în viață”. „Dodecaedrele sunt unul dintre marile enigme ale arheologiei. Exemplarul nostru este remarcabil. Este într-o condiție excelentă ținând cont că a fost îngropat timp de 1.700 și este complet, fără stricăciuni”, a mai declarat acesta.

După cum relatează Smithsonian Magazine , unele dintre cele mai timpurii dodecaedre romane au fost datate ca fiind create în secolul I al erei noastre, însă marele mister legat de ele ține de faptul că până acum nu a fost găsită nicio referință la ele în textele istorice sau în operele de artă ale vremii. „Nimeni nu știe cu siguranță cum le-au folosit romanii”, nota revista Smithsonian într-un alt articol despre ele.

Unele teorii speculează că ele au fost utilizate ca dispozitive de măsurare, calendare, arme, unelte sau chiar vârfuri pentru sceptre. Însă arheologii din Lincolnshire favorizează o altă teorie. „O cantitate uriașă de timp, energie și îndemânare a fost folosită pentru a crea dodecaedrul nostru, așadar nu a fost folosit în scopuri banale”, afirmă Richard Parker, secretarul asociației istoricilor locali.

„Ele nu au o dimensiune standardizată, deci nu pot fi dispozitive de măsurare. Nu prezintă semne de uzură, deci nu sunt o unealtă”, mai afirmă acesta. În schimb, grupul este de acord cu istoricii care cred că dodecaedrele au fost folosite în scopuri religioase sau pentru diferite ritualuri mistice. Arheologii locali au anunțat deja că se vor întoarce în locul descoperirii pentru a încerca să afle mai multe.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?