Misterul dispariției unei adolescente din Ucraina, martoră la uciderea părinților săi. Arina parcă a intrat în pământ

Misterul dispariției unei adolescente din Ucraina, martoră la uciderea părinților săi. Arina parcă a intrat în pământ

O fată din Ucraina, în vârstă de 16 ani, este de negăsit din data de 3 martie 2022. Adolescenta, martoră la uciderea părinților săi de către invadatorii rși, parcă a intrat în pământ. O mătușă o caută cu disperare, însă fără niciun rezultat.

Arina este de negăsit de anul trecut FOTO CNN/Oksana Yatsyuk

Povestea dramatică a fost relatată CNN de către mătușa fetei, care s-a stabilit în Polonia după invadarea Ucrainei de către Rusia. La scurt timp după începerea războiului, familia Arinei Yatsiuk a hotărât să fugă din casa de lângă Kiev. Au plecat cu mașină, dar la câțiva kilometri au fost opriți de trupele ruse, scrie CNN .

În acel moment, soldații au început să tragă, apoi le-au târât pe Arina (15 ani) și pe sora ei Valeria (9 ani) de pe bancheta din spate. Adolescenta a fost rănită și urcată într-o altă mașină, la fel și Valeria. Părinții lor au fost găsiți împușcați în mașină. Din 3 martie 2022, nimeni nu mai știe nimic de ea. Arina este unul dintre copiii care au dispărut fără urmă de când Rusia a lansat războiul din Ucraina. La scurt timp, Valeria a fost dusă într-un sat din apropiere, unde localnicii au găsit-o stând lângă drum.

Duși cu forța în Rusia

De la izbucnirea conflictului, soarta mai multor copii ucraineni este incertă. Guvernul de la Kiev a anunțat că mulți dintre copiii dispăruți au fost duși cu forța în Rusia. Autoritățile de la Moscova au spus că, de fapt, îi „salvează”.

Mătușa Arinei, Oksana Yatsiuk, nu și-a pierdut speranța. Femeia continuă să-și caute nepoata, deși până acum toate încercările sale s-au soldat cu eșec.

A avut speranțe mari, dar „eliberatorii ruși” au decis totul pentru ea. Când o vom găsi, vom continua să o ajutăm în îndeplinirea visurilor ei”, a spus Oksana, pentru CNN, care a precizat că Arina era pasionată de călătorii și desen. Rudele fetei cred că ea este „ținută captivă” în Rusia.

Am trimis scrisori oficiale către toate instituțiile medicale, către Ministerul Sănătății din Rusia, Belarus și Ucraina și răspunsul oficial pe care l-am primit este că ea nu a fost înregistrată nicăieri”, a declarat Yatsiuk pentru CNN. Oksana locuiește acum în Polonia și crede că Arina nu avea actele de identitate la ea când a dispărut, motiv pentru care nu a fost înregistrată oficial nicăieri.

Am primit un răspuns oficial că Arina nu a fost înregistrată trecând granița”, a afirmat femeia. Familia fetei a apelat la toate metodele pentru a da de urma acesteia, însă, fără niciun rezultat. Mătușa Arinei susține că fata nu se află nici pe listele oficiale ale morților.

Nicio pistă pentru găsirea adolescentei

Un voluntar care ajută la căutarea fetei crede că adolescenta a fost dusă la un spital din Rusia și că a rămas de atunci acolo. Voluntarul, care a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului, a afirmat că nu există nicio pistă pentru găsirea fetei.

Marina Lypovetska, șefa de proiecte la Magnolia, un ONG ucrainean care se ocupă de cazurile de copii dispăruți, s-a implicat în găsirea tinerei.

Este martoră la crime de război. Dacă sora ei mai mică nu a înțeles că părinții ei au fost uciși, presupun că ea a înțeles, ea însăși a fost rănită și este, de asemenea, victima unei crime de război”, a declarat Lypovetska pentru CNN. Organizația a primit peste 2.600 de solicitări de la familiile și prietenii copiilor dispăruți de la începutul războiului, mai mult decât numărul total de apeluri primite în ultimii 20 de ani.

Înainte de război, majoritatea cazurilor erau de fugari, dar acum, cele mai multe au legătură directă cu acțiunile militare”, a spus Lypovetska, adăugând că, în primele zile ale războiului, majoritatea apelurilor proveneau de la familii disperate care au pierdut contactul cu cei dragi.

În ultimul an, oficiali ruși s-au lăudat public că au adus copii ucraineni în țară . Potrivit declarațiilor lor, sute de copii din zonele ocupate au fost deportați în locuri îndepărtate din Rusia, unde unii au fost adoptați prompt de familiile locale și au primit cetățenia.

CNN a cerut biroului comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, să comenteze aceste acuzații, dar nu a primit niciun răspuns.

Peste 16.000 de copii au fost deportați

Un purtător de cuvânt al comisarului ucrainean pentru drepturile copilului, Daria Herasymchuk, a declarat pentru CNN că, la 23 februarie 2023, cel puțin 16.221 de copii au fost deportați. Cu toate acestea, a adăugat ea, acest număr include doar copiii despre care oficialii ucraineni au informații. Mulți alții ar putea fi în Rusia fără să existe vreo informație despre ei.

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin a declarat săptămâna trecută că Ucraina a reuşit să aducă înapoi în țară 307 copii până acum. O nouă lege care a intrat în vigoare în Rusia, în luna mai 2022 a ușurat procedura de acordare a cetățeniei ruse ucrainenilor – atâta timp cât aceștia sunt „orfani, copii rămași fără îngrijirea părintească sau persoane fără ajutor”.

Autorităţile ucrainene estimează că peste 16.000 de copii au fost deportaţi în Rusia de la începutul războiului, în urmă cu un an, notează Agerpres. Rusia a susținut că atât cei mici, cât și adulții, ar fi fost evacuați din Ucraina, în mod voluntar.

Totalul estimat de Rusia

Cea mai mare parte a transferului de persoane a avut loc în primele luni ale războiului, înainte ca Ucraina să îşi înceapă contraofensiva majoră pentru a recâştiga teritoriile ocupate din est şi sud, la sfârşitul lunii august.

Ministerul rus al Apărării a declarat la mijlocul lunii august că până la acel moment au fost duse în Rusia 3,5 milioane de persoane, dintre care peste jumătate de milion de copii.

Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, 464 de copii au murit până acum în război, aflat în cea de-a 13-a lună, în timp ce poliţia estimează că 356 sunt încă daţi dispăruţi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă