Misterul morții lui Bruce Lee, elucidat după 50 de ani. A consumat un aliment ce i-a adus sfârșitul

Misterul morții lui Bruce Lee, elucidat după 50 de ani. A consumat un aliment ce i-a adus sfârșitul

Vă mai amintiţi de Bruce Lee? Este cel care a reuşit să transforme, în copilăria imberbă a peliculelor blockbuster, un subgen filmic facil, într-o nişă de cult greu de imaginat, la vremea respectivă, că ar fi fost posibilă. Iar aceasta din mai multe motive, scrie Newsweek .

În primul rând, era greu de crezut că un chinoamerican din Hong Kong avea să răvăşească într-un asemenea hal minţile puştilor din întreaga lume.

De ce a murit Bruce Lee

Mai apoi, probabil că producătorii săi şi-au pus problema cum să facă pentru ca artele marţiale, un ingredient al culturii sportive asiatice, să vândă bine pe sticlă.

Evident, singura soluţie era ca fiecare kata, mawashi geri sau yoko tobi geri să fie un spectacol în sine. Iar omul potrivit pentru asta era Bruce Lee, născut Lee Jun-fan, pe 27 noiembrie 1940, în San Francisco.

Campion de cha-cha

Bruce Lee este cunoscut pentru mișcările sale impresionante: loviturile înalte, cu plutire, devastatoare și mişcarea rapidă, ca un dans, a picioarelor. nu-i aşa că par mişcăriel unui dansator?

Ei bine, în 1958, Bruce Lee a devenit campionul de dans al Coloniei Coroanei Cha Cha, din Hong Kong. Da, cha-cha. Poate că avea această pregătire timpurie în dansul acesta latin, pentru pentru grația și echilibrul stilului său de arte marțiale.

Care în principiu are trebui să fie shotokan, dar a spune despre Bruce Lee că era un luptător de shotokan este ca şi cum ai spune că Pink Floyd făcea muzică rock. Lucrurile erau mult mai complexe.

Din Long Beach, la Hollywood

Bruce Lee a dat lovitura cumva la Hollywood, în anul 1964, când a fost descoperit de celebrul stilist Jay Sebring, la Campionatele de Karate din Long Beach.

Sebring i-a spus unuia dintre clienții săi, producătorul și actorul William Dozier, despre tânărul și talentatul luptător de arte marţiale, iar Dozier l-a contactat imediat pe Lee. Restul este istorie.

Lentile de contact

În ciuda reacțiilor sale rapide și a preciziei sale, Bruce Lee avea de fapt o vedere slabă. A purtat ochelari cu dioptrii mari toată viața și a fost chiar unul dintre primii oameni care a încercat vreodată lentilele de contact.

Bruce Lee nu a intenționat niciodată să devină actor și a visat în loc să deschidă școli de arte marțiale în SUA. Prima locație a ceea ce ar putea fi numită „școala” lui Bruce, Institutul Jun Fan Gung-Fu, a fost de fapt situată într-o parcare din zona First Hill din Seattle.

De acolo s-a mutat într-un subsol din Chinatown. Dar din aceste începuturi umile a apărut o nouă filozofie a artelor marțiale, Jeet Kune Do, iar școala lui Lee funcționează și astăzi în Seattle.

Nonconformist

Bruce Lee a răvășit unele norme, în comunitatea luptătorilor de arte marțiale, cu practicile sale neortodoxe. În timpul demonstrațiilor sale, a spus adesea care erau în opinia sa metodele ineficiente ale artelor marţiale clasice.

A militat activ pentru a scoate artele marțiale din școlile selecte și secrete și pentru a le aduce tuturor. Practic, aşa a fost posibil ca noi, în România, în plină eră comunistă, să avem sensei de arte marţiale. Devenise un sllot de sporturi populare, specializate.

Bruce a fost unul dintre pionierii incluziunii în artele marțiale și a predat în mod deschis pentru toate categoriile sociale, indiferent de rasă, vârstă sau sex. Lucru care i-a deranjat pe mulţi din branşă.

Căsătorie interrasială

În vara anului 1963, o tânără, pe nume Linda Emery, a început să ia lecții de kung Fu, de la Lee, în Seattle. După o zi de curs, Bruce a rugat-o pe Linda să iasă la întâlnire cu el.

A dus-o la Seattle Space Needle. Un an mai târziu, Bruce și Linda s-au căsătorit, deși știau că părinții lor și societatea, în general, nu ar fi de acord cu căsătoria lor interrasială.

Student. Scria poeme

După ce a absolvit Edison Technical School, din Seattle, în anul 1961, Bruce Lee s-a înscris la Universitatea din Washington, cu specializare în Filozofie. Lee a fost şi un artist, căruia îi plăcea să scrie poezie, nu doar un student harnic.

Lee și-a folosit studiile în viața de zi cu zi. În dezvoltarea artei sale, numite Jeet Kune Do, Lee a studiat nu numai artele marțiale, ci și biomecanica, boxul, scrima, nutriția, cărțile de autoajutorare și filozofia. Era un om cu multe talente, conform artsandculture .

Antrenor de vedete

Bruce a organizat lecții private de arte marțiale şi a perceput taxe exorbitante, pentru a determina oamenii să creadă că artele marțiale sunt rapide sau ușoare.

Unii dintre studenții celebri ai lui Bruce Lee au fost Steve McQueen, James Coburn, Stirling Silliphant, Roman Polanski, Sharon Tate și Kareem Abdul-Jabbar.

Apoi, marii actori Steve McQueen și James Coburn au fost purtătorii sicriului, la înmormântarea lui Bruce Lee.

De ce a murit?

Moartea actorului a fost o chestiune de interes timp de mulți ani, deoarece Lee a murit în circumstanțe rămase misterioase.

Cu toate acestea, aproape 50 de ani mai târziu, oamenii de știință au analizat acum dovezile privind moartea lui Lee și au ajuns la concluzia că actorul a murit cel mai probabil din cauza hiponatremiei.

Hiponatremia este o condiţie ce rezultă din nivelurile anormal de scăzute ale sodiului din sânge. Sodiul este un electrolit şi ajută la reglarea cantităţii de apă care există ăn celule şi în jurul lor.

Diferiţi factor, inclusiv condiţiile medicale care îi stau la bază sau consumul prea mare de apă în timpul sporturilor, pot cauza diluarea sodiului. Când se întâmplă aceasta, nivelurile de apă din organism cresc, ceea ce face ca celulele să umfle. Umflarea poate cauza numeroase probleme de inimă.

Tratamentul hiponatremiei se concentrează pe rezolvarea acestei condiţii. În legătură cu cauza hiponatremiei, tratamentul poate include consumul redus de apă sau IV lichide şi medicamente.

Raportul autopsiei de la momentul morții actorului în 1973 arătase că Lee fusese ucis din cauza edemului cerebral. În cuvinte simple, i se umflase creierul. Doctorul spusese că umflarea creierului a apărut după ce a consumat un analgezic.

Citeşte şi:

Cu toate acestea, noul studiu sugerează acum că edemul a fost provocat de hiponatremie. În studiul publicat în Clinical Kidney Journal, un grup de cercetători a afirmat că artistul a murit brusc, deoarece rinichii lui nu au putut elimina apa în plus.

Hiponatremia apare atunci când nivelul de sodiu din sânge, de care oamenii au nevoie pentru echilibrul lichidelor, este anormal de scăzut.

Citeşte şi:

Cu toate acestea, actorul luase anterior medicamentul și în ziua morții sale Lee luase analgezicul după ce s-a simțit neliniștit și prezenta simptome care ar putea fi cele ale unui edem cerebral, conform economictimes .

Ziua morţii lui Bruce Lee

În ziua morții sale, el și producătorul filmelor sale, Raymond Chow, s-au dus cu mașina la casa lui Betty Ting Pei, despre care se credea că era amanta lui Lee.

Lee a petrecut câteva ore singur cu Ting Pei și a fumat marijuana, înainte de a conduce spre casă. Aici, Bruce Lee a jucat câteva scene ale unui film viitor. A avut dureri de cap și amețeli în jurul orei 19:30, după ce a băut apă.

Ting Pei i-a dat o pastilă „Equagesic” (o combinație de meprobamat și aspirină, pe care o luase înainte) și Lee a mers în dormitor, să se odihnească.

Raymond Chow a plecat în acel moment. La 21:30, Ting Pei l-a găsit pe Lee inconștient. L-a sunat pe Chow, care a venit și a încercat să-l trezească pe Bruce Lee, fără succes.

Au chemat un medic, care a petrecut încă 10 minute fără succes, făcându-i resuscitare cardiopulmonară. Lee a fost trimis apoi la cel mai apropiat spital, unde a fost declarat mort, conform National Library of Medicine .


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...