Misterul planează asupra morții lui Jeffrey Epstein. Fratele lui nu crede că s-a sinucis, ci că a fost omorât

Misterul planează asupra morții lui Jeffrey Epstein. Fratele lui nu crede că s-a sinucis, ci că a fost omorât

Cu o noapte înainte ca Jeffrey Epstein să zboare de la Paris la New York, în luna iulie a anului 2019, l-a sunat pe fratele său mai mic, Mark. Aceasta a fost și ultima lor conversație. După moartea mamei lor, în anul 2004, cei doi au păstrat legătura doar ocazional, relatează The Guardian .

Jeffrey Epstein a murit la 10 august 2019. Foto: Arhivă

Mark Epstein susține că fratele său nu bănuia că urma să fie arestat în momentul în care a coborât din avionul său la Teterboro, în New Jersey. El era convins că i s-a oferit imunitate față de urmărirea penală în temeiul unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat în anul 2007 cu procurorul american de la acea vreme, Alex Acosta, după ce a pledat vinovat la acuzațiile de racolare a unui minor.

O lună mai târziu, Jeffrey Epstein a fost găsit mort într-o celulă din închisoarea din Manhattan. El s-a sinucis, în ciuda faptului că era ținut sub observație psihologică la acel moment, după o tentativă de sinucidere.

„O anchetă amănunțită”

Acesta a fost și sfârșitul trist al căutării dreptății pentru victimele lui Epstein, dar nicidecum finalul misterului, dramei și intrigii care învăluie povestea lui - și a figurilor influente care au băut, au cinat și au petrecut cu el în toată lumea. Această dramă va continua prin procesul și condamnarea confidentei sale, Ghislaine Maxwell, și chiar prin publicarea, în această lună, a mii de documente judiciare despre acest caz, cândva secretizate.

Mark Epstein nu este de acord cu raportul Departamentului de Justiție, care i-a găsit pe funcționarii închisorii vinovați de neglijență, comportament necorespunzător și erori grave în ceea ce privește activitatea profesională, dar a precizat că nu a găsit nicio dovadă că moartea sa ar fi fost altceva decât o sinucidere.

Aș dori o anchetă amănunțită privind moartea sa. Dacă te uiți la toate dovezile, inclusiv la autopsie, la fotografiile cu corpul său, la raportul stupid întocmit de Departamentul de Justiție, care este plin de erori, nu ai putea niciodată să ajungi la concluzia că a fost o sinucidere - dar pe ce bază?", a spus el.

Faptele de corupție de natură sexuală, politică și financiară care stau la baza cazului Epstein au lăsat în urmă vieți și reputații distruse. În jur de 150 de milioane de dolari au ajuns la victime, adesea minore, din averea în valoare de 580 de milioane de dolari a lui Epstein. Tinerele au căzut victime ale conspirației de trafic sexual orchestrată de Epstein împreună cu Maxwell, care în prezent ispășește o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din Florida.

Moartea lui Epstein

Însă dezvăluirea unor documente secretizate de mult timp dintr-un proces de defăimare intentat în 2017 de Virginia Giuffre împotriva lui Maxwell a contribuit și mai mult la compromiterea reputațiilor lui Bill Clinton și a prințului Andrew, precum și a altor bărbați ale căror nume apăreau în acte.

Totodată, documentele au stârnit și mai mult interes pentru viața lui Epstein și pentru teoriile conform cărora împrejurările morții sale au fost mușamalizate.

Epstein nu se afla sub supraveghere după tentativa sa de sinucidere și era singur în celulă. Doi ofițeri de penitenciare responsabili de paza lui în acea zi au fost acuzați ulterior de falsificarea înregistrărilor din închisoare. Acuzațiile au fost retrase la scurt timp după ce Maxwell a fost condamnată în anul 2021.

Fratele mai mic al lui Epstein crede că un alt deținut de pe palier ar fi putut intra în celula fratelui său pentru a-l ucide și a susținut că, potrivit unor informații obținute de el, nu toate ușile celulelor erau încuiate în noaptea respectivă. Însă persoanele care ar fi putut vedea ușa celulei lui Epstein au mărturisit că nu au văzut pe nimeni intrând, conform raportului întocmit de Departamentul de Justiție. O cameră îndreptată spre ușa celulei lui Epstein nu funcționa în noaptea cu pricina.

„Avalanșă de greșeli"

La câteva zile după moartea lui, procurorul general al SUA de la vremea aceea, Bill Barr, a vorbit despre „nereguli grave în această instituție, care sunt profund îngrijorătoare și care necesită o investigație amănunțită" și a promis că „va afla tot ce s-a întâmplat. Se va trage la răspundere".

În luna noiembrie a anului 2019, același procuror a afirmat pentru Associated Press: „Pot să înțeleg persoanele care s-au gândit imediat la cel mai rău scenariu, pentru că a fost o adevărată avalanșă de greșeli".

Totuși, Mark Epstein nu este împăcat și crede în continuare în teoria conspirației: „Întrebarea este: cine a pus să fie ucis?".

Fost artist devenit dezvoltator imobiliar, Mark Epstein susține că a fost anchetat de FBI după moartea fratelui său. Sursa averii sale a fost calificată de Wall Street Journal drept „misterioasă", dar el a spus pentru The Guardian că nu a fost împuternicit să administreze averea fratelui său și nici nu a avut vreun câștig de pe urma testamentului acestuia.

Cu toate acestea, a avut tangențe de natură financiară cu fratele său prin intermediul unui condominiu de 200 de unități în Manhattan, a donat la un moment dat un iaht de peste 20 de metri Academiei de Științe Marine și de Formare Nautică din Carolina de Sud și s-a oferit să plătească cauțiunea fratelui său pentru un condominiu din Florida evaluat la 100.000 de dolari.

Dosarele nu au contribuit cu nimic la lămurirea unor chestiuni fundamentale legate de Jeffrey Epstein, și anume cum a făcut avere, aspect pe care fratele său susține că nu îl poate discuta.

Mark Epstein afirmă că, în afară de solicitarea unei noi anchete în cazul morții fratelui său - cerere la care, spune el, nu a primit niciun răspuns -, îi este indiferent faptul că este fratele unui bărbat aflat în centrul unui scandal.

În afară de faptul că am avut de înfruntat amenințări cu moartea, FBI și NYPD și că am avut nevoie de pază la început, viața mea este normală", spune el. „M-au cercetat, dar și-au dat seama că sunt curat și că nu sunt mânjit".

Mark Epstein pretinde că nu s-a uitat pe documentele apărute recent și susține că nu are de gând să continue să pună întrebări. „Sunt preocupat doar de circumstanțele în care a murit fratele meu", spune el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?