Mita pentru polițiștii de la Stamora - Moravița era lăsată la un magazin din apropierea vămii (surse)

Mita pentru polițiștii de la Stamora - Moravița era lăsată la un magazin din apropierea vămii (surse)

Procurorii DIICOT au descoperit noi modalități prin care polițiștii de la vama Stamora - Moravița primeau bani de la contrabandiștii de țigări, mita fiind lăsată la un magazin din apropiere, potrivit unor surse judiciare.

Conform acestora, la nivelul frontierei de vest a țării s-au constituit grupări locale care preferau să introducă în țară cantități reduse de țigări (de ordinul câtorva cartușe), sub protecția polițiștilor de la Punctul de Trecere al Frontierei Stamora — Moravița.

Contrabandiștii aduceau în țară, la fiecare trecere a frontierei, între 2 și 15 cartușe, ascunse sub vestimentație sau genți la purtător. Ei nu riscau să fie prinși, deoarece tranzitau frontiera pe tura de serviciu a polițiștilor care le asigurau protecția. Mai mult, polițiștii se preocupau ca respectivii contrabandiști să nu fie depistați de organele de control care se mai deplasau uneori în zona vămii, au precizat sursele.

În schimbul acestei protecții, contrabandiștii lăsau sume de bani pentru polițiști la magazinul Belacoop, aflat între cele două vămi, cu indicarea polițistului căruia i se cuvin, personalul fiind familiarizat de mult cu aceste practici, au arătat sursele judiciare.

În plus, între polițiști exista înțelegerea ca, pe timpul serviciului, fiecare dintre lucrătorii din tură să ia de la respectivul magazin orice produse de care aveau nevoie (cafea, băuturi răcoritoare, alimente), fără să achite contravaloarea lor, iar evidența costurilor acestora era ținută de către salariații magazinului pe o listă, în mod diferențiat, pentru vameși și polițiști.

La sfârșitul programului de lucru, unul dintre polițiștii de frontieră își asuma, pe rând, sarcina ca, înainte de împărțirea banilor primiți ca mită, să calculeze suma care totaliza contravaloarea mesei și a produselor luate de la Belacoop, banii fiind utilizați pentru acoperirea acestor cheltuieli.

Atunci când primeau informații privind iminența unor controale, polițiștii și vameșii decideau să nu "lucreze", însă lăsau câțiva traficanți să introducă fraudulos mărfuri în țară, pentru a avea măcar posibilitatea să plătească masa și produsele alimentare de la magazin din mită, fără a fi nevoiți să scoată bani din propriile buzunare, au mai susținut surcele citate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…