Mitroi: Dublarea salariilor bugetarilor pare că este o echitate, dar este o nedreptate făcută tuturor

Dublarea salariilor bugetarilor pare că este o echitate, dar este o nedreptate făcută tuturor, pentru că unii muncesc și performează, iar alții au o responsabilitate mai mică, a declarat joi, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

"Deși în toate cercetările economice academice teoria spune că este important să adresezi prin decizii politice genul acesta de discrepanțe, această abordare este una probabil incorectă pentru că unii muncesc foarte bine în sistemul bugetar, performează și au o responsabilitate excepțională, iar alții au o responsabilitate, probabil, mai mică. Atunci orice mărire de salariu trebuie să fie comensurată cu valoarea adăugată pentru societate și cu returul social al muncii", a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, diferențierea salariilor trebui să fie bazată pe performanță, rentabilitate socială și răspundere.

"Este o nedreptate făcută tuturor, oricând, oricum, oricui. Este o nedreptate. Ea pare că este o echitate dar prin faptul că este pentru toată lumea, fără considerarea retribuției sociale diferite, mi se pare că se poate transforma într-o nedreptate. Cercetarea este favorabilă creșterii de salariu însă tot cercetarea dar și practica spune că trebuie să faci diferențiere bazată pe performanță, rentabilitate socială, pe răspundere, pe cât de greu este să înlocuiești un om acolo, cât de dificil este să înlocuiești astăzi un doctor excepțional de spital sau un profesor. Măsura trebuie rafinată în funcție de rentabilitatea socială și economică", a mai afirmat profesorul ASE.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

2 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

3 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

4 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…

5 Stelian Tănase intră tare la Băsescu: Secu l-a reactivat pe Petrov