Mitroi: Dublarea salariilor bugetarilor pare că este o echitate, dar este o nedreptate făcută tuturor

Dublarea salariilor bugetarilor pare că este o echitate, dar este o nedreptate făcută tuturor, pentru că unii muncesc și performează, iar alții au o responsabilitate mai mică, a declarat joi, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

"Deși în toate cercetările economice academice teoria spune că este important să adresezi prin decizii politice genul acesta de discrepanțe, această abordare este una probabil incorectă pentru că unii muncesc foarte bine în sistemul bugetar, performează și au o responsabilitate excepțională, iar alții au o responsabilitate, probabil, mai mică. Atunci orice mărire de salariu trebuie să fie comensurată cu valoarea adăugată pentru societate și cu returul social al muncii", a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, diferențierea salariilor trebui să fie bazată pe performanță, rentabilitate socială și răspundere.

"Este o nedreptate făcută tuturor, oricând, oricum, oricui. Este o nedreptate. Ea pare că este o echitate dar prin faptul că este pentru toată lumea, fără considerarea retribuției sociale diferite, mi se pare că se poate transforma într-o nedreptate. Cercetarea este favorabilă creșterii de salariu însă tot cercetarea dar și practica spune că trebuie să faci diferențiere bazată pe performanță, rentabilitate socială, pe răspundere, pe cât de greu este să înlocuiești un om acolo, cât de dificil este să înlocuiești astăzi un doctor excepțional de spital sau un profesor. Măsura trebuie rafinată în funcție de rentabilitatea socială și economică", a mai afirmat profesorul ASE.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cel mai mare furt comis vreodată de un român tocmai s-a mușamalizat. Țara a pierdut peste un miliard de dolari

2 Săracilor...

3 Afacerea Murzuk, cel mai mare tun din istoria României! Ai un șoc când citești așa ceva!

4 VIDEO Aici se organizau ședințele cu droguri pentru care a fost arestat fostul șef DIPI. Carmen Brumă, nevasta…

5 Informație / DNA l-a pus sub acuzare pe Cumpănaşu pentru fraudă cu fonduri europene

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară