Mituleţu-Buică: Propunem amânarea alegerilor locale; o mare parte a etapelor procesului electoral nu se pot desfăşura

Mituleţu-Buică: Propunem amânarea alegerilor locale; o mare parte a etapelor procesului electoral nu se pot desfăşura

 Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propune ca alegerile locale să fie organizate în termen de cel mult 6 luni de la momentul încetării stării de urgenţă, deoarece, în contextul actual al pandemiei de coronavirus, o mare parte din etapele procesului electoral nu se pot desfăşura, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Mituleţu-Buică a apreciat că este nevoie de o decizie politică în privinţa alegerilor locale, având în vedere că, dacă acestea s-ar ţine la termen, în perioada următoare trebuie demarate procedurile pentru organizarea şi desfăşurarea lor.

"În atribuţiile AEP intră organizarea proceselor electorale şi a referendumurilor. Drept urmare, în perioada următoare ar trebui să demarăm procedurile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale, potrivit discuţiilor, din 28 iunie anul acesta, iar procedurile din 13 aprilie. În acest context, am adus la cunoştinţa factorilor politici decizionali ai momentului că trebuie făcute nişte proceduri, trebuie date nişte hotărâri de guvern pentru stabilirea bugetului alegerilor, pentru stabilirea unor măsuri şi a programului calendaristic şi a datei alegerilor. Şi în contextul în care ne aflăm, este nevoie de o decizie politică dacă ţinem sau nu aceste alegeri", a precizat preşedintele AEP.

El a adăugat că, în contextul actual, o mare parte din etapele procesului electoral nu se pot desfăşura.

"Este o misiune cvasi-imposibilă, aşa cum vedem noi lucrurile, pentru că la momentul demarării proceselor electorale trebuie strânse semnături, trebuie făcute dosarele de candidatură, trebuie făcută campanie electorală. Or, dacă suntem într-un context în care apropierea socială este o problemă, atunci o mare parte din aceste etape nu se pot desfăşura. Aceleaşi autorităţi ale statului care sunt implicate în procesele de pandemie de coronavirus vor fi implicate începând cu data de 13 aprilie în procesele electorale, fie că este vorba de STS, MAI, prefecturi, primării. Şi, imediat după data de 13, se va înfiinţa BEC, se vor înfiinţa birourile electorale judeţene şi la nivelul municipiului Bucureşti şi va fi nevoie, totuşi, de resurse umane pentru a fi implicate. Dacă vor stabili decidenţii politici că alegerile se vor ţine, atunci trebuie luate măsuri suplimentare faţă de altă dată, adică să implicăm Ministerul Sănătăţii în procesul de organizare şi supraveghere a secţiilor de votare, cât şi Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru că foarte multe secţii de votare sunt organizate în unităţi de învăţământ", a explicat Mituleţi-Buică.

El a menţionat că AEP propune un proiect în care alegerile locale să aibă loc la cel mult 6 luni de la încetarea stării de urgenţă.

"Noi propunem în proiect ca, de la momentul încetării stării de urgenţă, în cel mult 6 luni să fie organizate alegerile locale", a afirmat preşedintele AEP. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

5 FOTO I-o fi amendat cineva? Liderii PSD Ciolacu și Tudose chefuind într-un local care trebuia să fie închis