Miza bătăliei pentru Bahmut: de ce vor rușii să captureze cu orice preț orașul ucrainean

Miza bătăliei pentru Bahmut: de ce vor rușii să captureze cu orice preț orașul ucrainean

Forțele ruse încearcă să pună mâna pe orașul ucrainen Bahmut din regiunea Donețk de cel puțin șapte luni. Dar în ultimele săptămâni, luptele pentru preluarea controlului au devenit dintre cele mai aprige de când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, în luna februarie, relatează The Moscow Times .

Trupele Wagner conduc atacurile asupra orașului Bahmut FOTO Profimedia

Bahmut, care se află deasupra unei vaste mine de sare și este renumit pentru crama sa din epoca sovietică, a fost grav avariat - și în unele părți complet distrus - de bombardamentele constante.

Determinarea Rusiei de a cuceri Bahmut a nedumerit mulți observatori, care pun la îndoială angajamentul uriaș al resurselor Moscovei pentru luptă, în ciuda lipsei relative de semnificație strategică a orașului.

Potrivit sursei citate, cucerirea orașului Bahmut ar oferi Rusiei un punct de sprijin mic, din punct de vedere strategic, pentru a lansa o ofensivă mai largă împotriva orașelor Sloviansk și Kramatorsk, aflate mai la nord.

De asemenea, Bahmut se află pe o autostradă care trece în diagonală prin regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.

Unii analiști subliniază că bătălia pentru Bahmut îi costă scump pe ruși, pierzând atât vieți omenești, cât și echipament militar.

Nimeni nu înțelege cu adevărat semnificația lui Bahmut”, a spus analistul militar Konrad Muzyka.

Nimeni nu poate explica cu adevărat... de ce rușii luptă atât de feroce pentru acesta”.

Un posibil motiv pentru care Rusia a „virat” atât de mulți oameni și resurse în luptă este că a devenit o chestiune de prestigiu militar - după luni de încercare de a lua orașul, Moscova este reticentă în a admite înfrângerea.

Rusia se luptă de atât de mult timp, încât ei cred la fel de bine că ar putea să facă tot ce le stă în putință pentru a captura (orașul) Bakhmut”, a declarat Muzyka pentru The Moscow Times.

Ce trupe rusești conduc asaltul?

Luptele sunt conduse de compania rusă de mercenari Wagner, susținută de artileria rusă, unități de soldați mobilizați și de forțele aeriane.

Condus de omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, Wagner a angajat inclusiv mii de recrutați din închisorile rusești.

În timpul atacurilor Wagner [în Bahmut], primul val este reprezentat de foștii deținuți, al doilea de militari mobilizați ruși, apoi al treilea val sunt trupele Wagner obișnuite”, a spus Muzyka.

Cu toate acestea, atacurile frontale efectuate de forțele ruse în și în jurul orașului au fost, până acum, în mare măsură respinse de armata ucraineană.

Este ca o bandă rulantă”, a declarat un militar ucrainean desfășurat în Bahmut într-un interviu pentru Financial Times săptămâna trecută.

După o serie de eșecuri jenante din ultimele luni, armata rusă pare să fie sub o presiune din ce în ce mai mare din partea Kremlinului pentru succesul pe câmpul de luptă.

Dacă Wagner va reuși să captureze în cele din urmă orașul Bahmut, ar marca o victorie semnificativă pentru grupul de mercenari și ar spori reputația lui Prigojin pe plan intern, potrivit lui Mark Galeotti, expert în securitatea Rusiei la University College London.

Exista o rațiune militară atunci când rușii încercau să avanseze... dar de mult timp a fost vorba mai degrabă de mentalitatea sângeroasă și de dorința — nevoia — lui Prigojin pentru o victorie”, a declarat Galeotti pentru The Moscow Times.

Fotografiile și videoclipurile de la Bahmut arată pagube extinse aduse orașului și infrastructurii sale în urma mai multor luni de bombardamente.

În discursul său săptămânal de vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că „din toate puntele de vedere, ocupanții au distrus Bakhmutul – încă un oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine pârjolite”.

Se estimează că mai puțin de 10.000 de civili - mulți fără acces la electricitate și apă - au mai rămas în orașul a cărui populație înainte de război era de aproximativ 70.000.

În timp ce lupta în sine a implicat utilizarea de artilerie grea, au existat și lupte din stradă. Și imagini recente cu păduri devastate

În timp ce lupta în sine a implicat utilizarea grea de artilerie, au existat și lupte din stradă. Iar imaginile realizate recent în jurul orașului arată păduri devastate și tranșee pline de noroi similar cu Frontul de Vest din Primul Război Mondial.

Va reuși oare Rusia să captureze orașul Bahmut?

Metro cu metru, forțele Wagner s-au apropiat de oraș în ultimele săptămâni.

Flancate de forțele ruse convenționale la nord și la sud, trupele de atac au făcut un avans semnificativ la sfârșitul lunii trecute în jurul satului Opytne. Deși se pare că de atunci nu au mai putut valorifica aceste câștiguri teritoriale.

Pentru a cuceri orașul ar necesita înfrângerea unora dintre cele mai bune unități din Ucraina.

Și, din punct de vedere militar, este puțin probabil ca preluarea orașului Bahmut să deschidă calea către noi progrese rusești.

Capturarea orașului este puțin probabil să aibă un impact mare asupra situației operaționale generale”, a mai spus Muzyka.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”