„Miza este Africa, își pierd concentrarea pe Ucraina” / Cât de violentă este lupta între clanurile militare din Rusia

„Miza este Africa, își pierd concentrarea pe Ucraina” / Cât de violentă este lupta între clanurile militare din Rusia

Experții specializați în spațiul informațional rusesc constată tulburări cauzate de luptele intestine între clanurile din cercul puterii pentru controlul grupărilor de mercenari, scrie Ziare.com .

Jurnalistul de investigații Christo Grozev, unul dintre contributorii portalului Bellingcat, face o sinteză a situației, pornind de la întrebarea "Ce se va întâmpla cu Wagner?".

"Răspunsul meu este, de obicei, „nimeni nu știe, nici măcar Prigojin sau Putin”. Acum există însă câteva lucruri care pot fi afirmate, bazate atât pe scurgeri de informații ale clanurilor aflate în conflict, ale foștilor mercenari, cât și pe date interceptate din convorbiri electronice.

În primul rând, o punere în context: la începutul războiului, grupul Wagner nu a fost invitat la masă. În ipoteza unei victorii rapide pentru Rusia, generalii de la Ministerul Apărării și GRU și-au înființat propriul PMC (n.r. - companie militară privată), atât pentru a prelua controlul de la Prigojin, cât și pentru a accesa fluxurile de finanțare de la stat (corupte).

Generalul de top care la sfârșitul anului 2021 a fost pus responsabil cu formarea noului PMC (numit Reduta sau Zvezda) a fost generalul Vladimir Alexeev (da, același care s-a așezat să negocieze cu Prigojin în ziua tentativei de lovitură de stat eșuate).

Alexeev l-a atras pe fostul „șef al serviciilor de informații” al grupării Wagner și l-a folosit ca recrutor pentru noul PMC concurent. Recrutorul are numele Anatoly Karazi, fost locotenent-colonel în forțele speciale de intervenție Spetznaz, un personaj influent în cercurile motocicliștilor din Rusia.

Desigur, Prigojin a aflat despre operațiunea concurentă și (după cum au raportat doi foști mercenari) s-a dus la sediul GRU pentru a-l confrunta pe Alexeev. Cu aceeași ocazie, l-a amenințat pe Karazi, fostul său angajat, cu violența fizică.

Karazi și Alexeev au câștigat acea bătălie, dar au pierdut războiul (la propriu), deoarece PMC-ul lor a fost decimat în primele zile ale războiului și Prigojin a trebuit să fie implorat să aducă Wagner-ul original în război de la sfârșitul lunii martie 2022", spune Grozev pentru a explica contextul.

Revenind la actualitate, Grozev afirmă că, după scandalul din iunie 2023 în care a fost implicat grupul Wagner, Ministerul Apărării și GRU au încercat din să recruteze cât mai mulți comandanți și mercenari de top ai lui Wagner în Redut/Zvezda/. Cu toate acestea, puțini ar fi răspuns afirmativ.

Singurul comandant pe care Alexeev/Karazi l-au putut fura de la Wagner după lovitura de stat eșuată a fost un colonel cu indicativul Sedoy (cel cenușiu). Bellingcat a scris despre rolul său în Wagner, în special în Siria, în 2020.

Troshev (Sedoy) este acum „Utkinul” sau comandantul militar al grupării Redut. Este și ținta unei campanii de asasinaare de către foștii săi colegi din Wagner, care-l disprețuiesc după un incident petrecut în Siria în 2017, când a fost găsit inconștient din cauza alcoolului pe stradă cu hărți secrete ale Siriei.

Cu toate acestea, în loc să recruteze mercenari pentru luptă în Ucraina, Redut, PMC-ul controlat de GRU, caută să angajeze acum luptători în primul rând pentru misiuni în Africa.

Canalele de informații favorabile grupării Wagner acuză Ministerul Apărării că încearcă să deturneze resurse bugetare pentru a-l îndepărta pe Prigojin din piețele profitabile (n.r. - mai multe țări din Africa).

Așadar, principalul conflict dintre Prigojin și Ministerul Apărării pare să fie mai degrabă pe viitorul „kuratorstvo” al statelor client din Africa/Orientul Mijlociu (și resursele de finanțare), mai degrabă decât „cum câștigăm războiul din Ucraina”.

Prigojin (care a ofertat asistență completă „statelor sale client”, inclusiv spin-doctori (n.r. - specialiști în manipularea realității), operațiuni psihologice și interferențe electorale, după cum a fost necesar) a creat niște afaceri locale puternice în Africa și nu va renunța la ele fără luptă.

Un lucru pare sigur: în condițiile în care Ministerul Apărării/GRU se concentrează să aloce resurse - coordonare, cât și mii de mercenari - pentru a câștiga Africa de la Prigojin, pierd din concentrarea și resursele care ar trebui să le aloce în Ucraina", scrie Grozev într-o postare pe Twitter .


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?