Miza uriașă din spatele alegerilor de la Chișinău. Prin ce metode încearcă Rusia să-și subordoneze Republica Moldova

Miza uriașă din spatele alegerilor de la Chișinău. Prin ce metode încearcă Rusia să-și subordoneze Republica Moldova

Rusia încearcă să câștige din nou control asupra Republicii Moldova și se implică în alegerile locale de duminică, 5 noiembrie. Pentru a-și atinge scopul, propaganda rusă caută să exploateze nemulțumirile provocate de creșterea galopantă a prețurilor în cea mai săracă țară a Europei. În plus, Kremlinul are pionii săi pe care îi susține în principalele orașe, iar primarul Chișinăului, Ion Ceban, e calul troian al Moscovei.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, e omul rușilor

Alegerile locale din Republica Moldova, care vor avea loc duminică, 5 noiembrie, reprezintă un adevărat test și pot indica dacă această țară își va menține parcursul european sau va reintra în sfera de influență a Rusiei. Miza e una specială și pentru România, din motive evidente: legăturile de sânge și sentimentale, dar și pentru că o eventuală reînscriere a Moldovei pe orbita Moscovei nu ar avea cum să reprezinte o veste bună la București și Bruxelles.

Bătălia pentru Chișinău se va da între pro-europeanul Lilian Carp, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune fondată de președintele Maia Sandu, și actualul primar, Ion Ceban, omul susținut din umbră de Moscova. Pro-europenii și pro-rușii se vor duela și pentru fotoliul de primar în alte orașe ale țării.

Profesor de relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și expert evaluator al Comisiei Europene, Valentin Naumescu explică, pentru „Adevărul”, la ce am putea să ne așteptăm. Temerile sunt mai ales în ceea ce privește propaganda rusă, foarte activă și eficace în Republica Moldova.

De asemenea, „Adevărul” a discutat cu doi analiști politici din Republica Moldova, Valeriu Pașa și Ion Tăbîrță, care vorbesc despre felul în care Rusia încearcă să revină la butoane, promovându-și oamenii fideli în cursa pentru principalele orașe.

Unde țintește Rusia

Profesorul Valentin Naumescu avertizează că propaganda rusă ar putea exploata nemulțumirile provocate de sărăcia și creșterea prețurilor, pentru a compromite guvernarea pro-europeană. De altfel, una dintre problemele cu care se confruntă pro-europenii este că fostele coaliții conduse de Filat și Plahotniuc au făcut abuz de retorica pro-Bruxelles, dar în realitate nu au făcut decât să crească sărăcia și corupția.

„Problemele economice și sociale contează întotdeauna foarte mult. Aș spune că sunt cele mai importante pentru majoritatea alegătorilor, chiar înaintea chestiunilor de politică externă și de orientare strategică a țării. Așa se întâmplă peste tot în lume. În plus, la alegerile locale contează în mare măsură și cum sunt percepuți candidații pentru funcțiile de primari, fiind vorba de alegeri personalizate”, explică profesorul clujean.

De altfel, riscurile ca Federația Rusă să încerce să destabilizeze și să provoace incidente în timpul scrutinului rămâne ridicat.

Știm că, după începutul invaziei din Ucraina și poziționarea fermă pro-Ucraina și pro-occidentală a autorităților de la Chișinău, Rusia a început, direct sau prin intermediarii și agenții săi de influență de pe plan local, să facă presiuni pentru destabilizarea politică din Republica Moldova, să provoace proteste, tulburări, tensiuni stare de agitație etc. Este posibil ca astfel de momente tensionate să apară și în zilele următoare”, adaugă Naumescu.

El precizează că că, până acum, Guvernul de la Chișinău a fost capabil să gestioneze cu succes provocările rusești.

La precedentele alegeri prezidențiale și parlamentare, s-a văzut că a existat o susținere masivă pentru opțiunea pro-europeană. Riscul nu este ca alegătorii să întoarcă neapărat spatele opțiunii pro-europene în sine, ci să evalueze mai mult sau mai puțin critic performanțele administrației. De aceea este important ca guvernarea de la Chișinău să reușească să aibă performanțe și rezultate vizibile pentru populație”, mai spune Naumescu.

Bătălia continuă în 2024 și 2025

Actualele alegeri au o importanță aparte, însă orice succes în acest scrutin va trebui reconfirmat în 2024 și 2025. Valentin Naumescu atrage atenția că partidele pro-europene au o sarcină deloc ușoară, să rezolve problemele economice și să combată cu succes sărăcia, pentru a-și menține argumentele în fața populației celei mai sărace țări din Europa.

„Sunt importante și alegerile locale, dar cele care sunt esențiale și decisive pentru direcția strategică a Republicii Moldova sunt cele prezidențiale din toamna anului viitor și alegerile parlamentare din vara lui 2025. Până atunci, sperăm ca Republica Moldova să înregistreze succese atât în planul guvernării economico-sociale, cât și în planul negocierilor de aderare la UE, care vor începe foarte probabil peste câteva luni. Trebuie arătat continuu oamenilor că situația se îmbunătățește treptat, iar țara este pe drumul cel bun, chiar dacă aderarea la UE este încă departe”, mai arată Naumescu.

Alegerile locale, rampă de lansare pentru oamenii Kremlinului

Multe dintre partidele care au propus candidați la alegerile locale din Chișinău sunt susținute de politicienii fugari Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, în spatele cărora stă Kremlinul. Aceste formațiuni, precum Șansă, Renaștere sau PDCM, consideră scrutinul drept o pistă de lansare pentru următoarele alegeri: cele prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din 2025, afirmă analiștii politici din Republica Moldova consultați de „Adevărul”.

,,Primăria municipiului Chișinău tot timpul a fost principala țintă electorală pentru mai mulți politicieni din Republica Moldova, pentru partide politice. De la cursa din municipiul Chișinău o serie de persoane au devenit lideri naționali, și și-au creat proiecte politice proprii, în mod special, acest lucru se referă la candidații electorali ai partidelor de dreapta. Și nu trebuie să mergem departe, ne putem aduce aminte cazurile lui Dorin Chirtoacă sau Vlad Filat”, a spus expertul politic Ion Tăbîrță.

Formațiunile proruse mai participă la scrutin pentru a ajunge alături de membrii Mișcarea Alternativă Națională (MAN), formațiunea fondată anul trecut de Ion Ceban, în calitate de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), organul executiv al urbei, asigurând în acest fel majoritatea, susține Valeriu Pașa.

„Să nu uităm miza Consiliului Municipal Chișinău, pentru că, în special, la Moscova se înțelege că primarul Ceban are șanse să câștige Primăria pentru un nou mandat și în felul acesta să întărească poziția forțelor proruse, însă nu prea are șanse să asigure de unul singur o majoritate în Consiliul Municipal. Din acest motiv participă în aceste alegeri și socialiștii, și partidul Șansă, partidul Renaștere, partidul Dezvoltării și Concilierii Moldovei (PDCM) care reprezintă interesele Rusiei”.

Calul Troian al Rusiei

Deși Rusia are mai mulți candidați la alegerile din Chișinău, aceasta mizează, totuși, pe victoria lui Ion Ceban, ajutându-l să ajungă pentru a doua oară în fotoliul de edil prin diverse metode, inclusiv interzicându-i socialistului Igor Dodon să candideze, iar formațiunilor proruse să-l critice pe acesta, menționează Pașa.

,,În Chișinău, miza nu este atât capitala Moldovei, cât promovarea lui Ion Ceban, care poate să devină un punct de atracție pentru alegătorii centriști sau chiar și pentru unii alegători pro-europeni. Vedem că el a îmbrățișat un discurs aparent pro-UE, ceea ce-l califică în mod normal calul troian, adică cel ce este trimis în misiune să aducă voturi de la oponenții politicii Federației Ruse”, explică analistul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”