Moartea generalului Vasile Milea, un mister nedezlegat al Revoluție: recrutat de Securitate în timp ce era militar

Moartea generalului Vasile Milea, un mister nedezlegat al Revoluție: recrutat de Securitate în timp ce era militar

Personalitatea generalului Vasile Milea, care s-a născut la 1 ianuarie 1927, rămâne una controversată. Dacă în tinerețe a cochetat cu țărăniștii, la maturitate a condus Armata Română , fiind ministru al Apărării Naționale. În paralel, fusese recrutat de Securitate

Vasile Milea Desen Adevărul

Generalul Vasile Milea, ultimul ministru comunist al Apărării, a murit pe 22 decembrie 1989, după ce, conform variantei oficiale, s-a sinucis în sediul CC al PCR, împuşcându-se cu un pistol în inimă.

Pe 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu l-a acuzat pe Vasile Milea de trădare, laşitate şi nerespectarea ordinelor de a trage împotriva mulţimii. În calitate de ministru al apărării, el a comandat reprimarea revoluționarilor .

În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, după o întâlnire cu Nicolae Ceauşescu, Vasile Milea s-a sinucis sau a fost împuşcat în sediul Comitetului Central al PCR. A murit în jurul orei 14.00 la Spitalul Elias.

La radio şi televiziune a fost transmis un comunicat sec: „Vă informăm că ministrul Forţelor Armate a acţionat ca un trădător, împotriva independenţei şi suveranităţii României şi, dându-şi seama că este descoperit, s-a sinucis“.

Ulterior, Vasile Milea a fost declarat erou al Revoluţiei Române.

„Armată de securiști îmbrăcată în kaki“

Cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor spune că Vasile Milea fusese recrutat de Securitate și că dosar de rețea, de informator. „Victor Atanasie Stănculescu, care i-a preluat funcția, fusese și el recrutat de Securitate. Dacă ierarhia de top a Armatei din decembrie 1989 avea relații de colaborare explicită cu Securitatea, ce imagine ne putem face? Era o armată de securiști îmbrăcată în altă culoare, kaki“, este de părere Mădălin Hodor.

Vasile Milea s-a născut la 1 ianuarie 1927, la Lerești, și a murit la 22 decembrie 1989, la București. A absolvit Școala Militară de Ofițeri de Infanterie și Facultatea de Tancuri, Blindate și Mecanizate din cadrul Academiei Militare Generale din București. În anul 1946 a fost vice-președinte al organizației de tineret a PNȚ din Lerești.

Între 1980-1985 a fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române și ministru al Apărării Naționale între 1985-1989.

Vasile Milea a fost înaintat post-mortem în gradul de general de armată (cu 4 stele) prin Decretul nr. 16 al preşedintelui Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă