Moartea reginei Elisabeta a II-a. Ce este operaţiunea Unicorn, planul pus la punct în cazul morții monarhului

Moartea reginei Elisabeta a II-a. Ce este operaţiunea Unicorn, planul pus la punct în cazul morții monarhului

Odată cu dispariţia Reginei Elisabeta a II-a, decedată joi la reşedinţa sa din Balmoral (Scoţia), sunt activate operaţiunile London Bridge şi Unicorn, planuri puse milimetric la punct şi concepute încă din anii 1960 pentru a face faţă chiar situaţiei prin care trece acum Regatul Unit, moartea monarhului său.

Drapelele Union Jack din clădirile regale vor fi arborate în bernă FOTO Getty Images

Cum decesul s-a produs în Scoţia, trupul reginei este transferat iniţial la sediul parlamentului scoţian, palatul Holyrood, unde va fi practic întreruptă orice fel de activitate parlamentară şi unde cetăţenilor li se va pune la dispoziţie o carte de condoleanţe.

Aici, sicriul va fi păzit de Compania Regală a Arcaşilor, care îşi vor decora pălăriile cu pene de acvilă.

Următorul pas este transportarea sicriului reginei, pe bulevardul Royal Mile din Edinburgh, până la Catedrala St Giles, unde va fi depus pe catafalc în capelă şi unde va avea loc un prim serviciu religios.

Pentru aşa-numita Ziua Z+2 se are în vedere ca sicriul reginei să fie transferat de la castelul Balmoral, cu trenul, din gara Waverley, la Palatul Buckingham, în Londra - iar toate aceste măsuri poartă numele de Operaţiunea Unicorn, protocolul imaginat în cazul decesului în Scoţia al reginei.

Este de aşteptat ca mii de oameni să aştepte pe traseul pe care trece trenul, în diferite localităţi, pentru a arunca cu flori în direcţia vagoanelor.

Potrivit acestui scenariu, în Ziua Z + 3, noul monarh britanic va începe un turneu în întreaga ţară, în cadrul căruia va vizita Edinburgh, Belfast şi Cardiff şi va asista la slujbe de comemorare a mamei sale.

Pentru Ziua Z + 5 (a şasea zi de la decesul suveranei), sicriul va fi transferat la Westminster Hall, unde va fi depus timp de patru zile până în momentul procesiunii de la Palatul Buckingham, care va include The Mall - prima mare defilare militară a acestei operaţiuni -, va trece prin Horse Guards şi prin Cenotaf. Un parcurs similar celui urmat la procesiunea Reginei Mamă în 2002.

Înainte de Ziua Z + 10 - ziua funeraliilor -, vor fi scoase din sicriu bijuteriile regale şi vor fi curăţate, iar această zi va fi declarată zi festivă la nivel naţional, în care magazinele şi Bursa de Valori din Londra vor fi închise.

În ziua funeraliilor - Ziua Z + 10 -, la ora locală 9:00, clopotele Big Ben vor bate pentru a anunţa funeralii de stat pentru regină în Westminster Abbey, unde vor fi prezenţi 2.000 de invitaţi.

Este de aşteptat ca exact la ora locală 11:00, sicriul să ajungă la porţile lăcaşului de cult şi ca întreaga ţară să amuţească în semn de respect. Rămăşiţele Reginei Elisabeta a II-a vor fi depuse în Capela Regelui George al VI-lea, în Castelul Windsor, alături de cele ale tatălui ei.

A doua zi după moartea reginei Elisabeta a II-a. Programul Regelui Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea şi Camilla, acum regina consoartă, au rămas joi seară la Balmoral, dar vor călători vineri la Londra, unde noul rege va avea o audienţă cu noul premier, Liz Truss.

Confirmarea planurilor de înmormântare – Charles urmează să se întâlnească cu Earl Marshal (ducele de Norfolk), care se ocupă de înmormântarea Reginei, pentru a aproba programul pentru zilele următoare.

Doliu naţional – Guvernul va confirma durata doliului naţional, care este probabil să fie de aproximativ 12 zile, de acum până a doua zi după înmormântarea Reginei. De asemenea, miniştrii vor anunţa că ziua înmormântării va fi zi liberă legală.

Doliu de la curte – Charles va decide durata doliului regal pentru membrii familiei regale. Se preconizează că va dura o lună.

Drapelele Union Jack din clădirile regale vor fi arborate în bernă.

Clopotele vor bate la Westminster Abbey, la Catedrala Sf. Paul şi la Castelul Windsor. Bisericile sunt îndemnate să bată clopotele în toată Anglia la prânz.

Vor fi trase 96 de focuri de armă – pentru fiecare an al vieţii Reginei – în Hyde Park şi în alte locuri.

Discursul televizat al lui Charles – Regele va avea o alocţiune televizată către naţiune, pe care urmează să o preînregistreze, la începutul serii. El va aduce un omagiu Reginei şi îşi va reafirma datoria faţă de serviciul său ca nou suveran.

Slujba la Catedrala Sf. Paul – Prim-ministrul şi alţi demnitari sunt aşteptaţi să participe la o slujbă publică de comemorare la St Paul’s din centrul Londrei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia