MODEL pentru România? Un respectat judecător anti-mafia din Italia preia conducerea unui nou partid

MODEL pentru România? Un respectat judecător anti-mafia din Italia preia conducerea unui nou partid

Pietro Grasso, președintele Senatului italian și un cunoscut magistrat sicilian anti-mafia, a fost ales lider al Partidului Liberi și Egali. Este o formațiune politică creată de mai mulți dizidenți din Partidul Democrat și care intenționează să fie o alternativă pentru partidul de centru-stânga al fostului prim-ministru Matteo Renzi, scrie Diario de Noticias, preluat de Rador.

Proiectul acestui nou partid era deja gândit de luni de zile, dar îi lipsea o personalitate de prim rang, care a apărut recent, când în momentul în care Grasso, în vârstă de 72 de ani, a decis să părăsească PD. Senatorul este, de asemenea, candidat la funcția de prim-ministru a alegerile programate până în luna mai a anului viitor și doreşte să obțină aproximativ 10% din voturi. În acest moment, datorită dezertărilor, există deja 60 de deputați, 23 de senatori, șase deputați europeni și un reprezentant în guvernul Siciliei. Alături de el, Grasso îi are pe fostul prim-ministru Massimo d'Alema și pe Pierluigi Bersani, fostul secretar general al PD, amândoi mentori ai acestui nou partid. "Un om înconjurat de yesman-i nu poate reuși", a declarat senatorul, într-o aluzie la Renzi, pe care îl acuză că nu se pricepe să delege.

Pietro (cunoscut și drept Piero) Grasso este una dintre personalităţile de vârf în lupta împotriva Cosa Nostra. În 1980, el a răspuns de ancheta privind uciderea lui Piersanti Mattarella, la acea vreme președinte al Siciliei și frate al actualului șef al statului italian, Sergio Mattarella.

Cinci ani mai târziu, acesta a fost numit în primul complet de judecată din primul mare proces împotriva mafiei siciliene, cu 475 de inculpaţi. Atunci a început o strânsă colaborare cu celebrii magistraţi Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, ucişi în 1992.

În urma acestui proces, Grasso a continuat să fie legat de lupta împotriva mafiei în calitate de procuror la Palermo, de procuror adjunct și de procuror al Direcției Naționale anti-mafia. Carieră pe care a abandonat-o abia la sfârșitul anului 2012, când a anunțat că va candida din partea PD la Senat în alegerile din anul următor. El a reușit să fie ales nu doar senator, ci și președinte al Senatului, funcţie care încă deţine.

O curiozitate: pe 14 ianuarie 2015, odată cu demisia lui Giorgio Napolitano, el a devenit președintele Italiei în funcție. Mandat care s-a încheiat pe 3 februarie, când a fost învestit Mattarella.

Renzi fără aliați

Renzi, al cărui Partid Democrat pierde teren în sondaje, a suferit un nou eșec săptămâna trecută, când doi dintre aliaţii săi au anunțat că nu vor candida în luna mai.

Miercuri, Giuliano Pisapia, fost primar al orașului Milano, a declarat că formaţiunea sa, Campo Progressista, despre care se aştepta să fie aliată cu PD în alegeri, se va dizolva. Pisapia a declarat că s-a dovedit a fi "imposibil să continue să negocieze cu PD" și s-a plâns de lipsa de dorinţă a lui Renzi de a promova o lege contestată, care ar înlesni copiilor de imigranți obținerea cetățeniei italiene.

Câteva ore mai târziu, ministrul de externe Angelino Alfano, liderul partidului centrist Alternativa Populare, care face parte din coaliţia guvernamentală a PD, a declarat că nu va candida în luna mai, provocând îndoieli cu privire la viitorul formațiunii politice pe care a înființat-o.

Aceste două partide au, potrivit sondajelor, mai puțin de trei procente din intențiile de vot, dar aceste ultime dezertări lasă slăbitul PD al lui Renzi practic fără aliați.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...