Modificarea genetică a animalelor, o cutie a Pandorei deschisă în Marea Britanie: „Este o libertate a Brexitului”

Modificarea genetică a animalelor, o cutie a Pandorei deschisă în Marea Britanie: „Este o libertate a Brexitului”

Animalele de companie ar putea fi modificate genetic în conformitate cu noua lege din Marea Britanie. Tehnologia ar putea fi folosită, astfel, pentru a crea câini și pisici cu caracteristici extreme, spune organizația caritabilă RSPCA.

Animalele de companie ar putea fi modificate genetic FOTO Pexels

Societatea Regală de Prevenire a Cruzimii faţă de Animale (RSPCA) atrage atenția că legislația privind tehnologia genetică (reproducerea de precizie) se aplică tuturor animalelor vertebrate, nu doar animalelor de crescătorie, și că aceasta ar putea duce la editarea genetică a pisicilor și câinilor pentru a include caracteristici extreme.

Legea permite crearea și comercializarea în Anglia a plantelor și animalelor vertebrate „crescute cu precizie” sau modificate genetic, scrie The Guardian .

Guvernul, în schimb, arată că legislația va permite fermierilor să cultive culturi rezistente la secetă și boli, să reducă utilizarea îngrășămintelor și a pesticidelor și să ajute la creșterea animalelor care sunt protejate împotriva bolilor dăunătoare.

„Politică prost gândită”

Secretarul britanic pentru mediu, Thérèse Coffey, a descris actul, drept o „libertate a Brexitului”, dar RSPCA a declarat că ar putea avea consecințe grave pentru bunăstarea animalelor. Legea a primit joi aprobarea regală.

David Bowles, șeful campaniilor și afacerilor publice de la RSPCA, a criticat legea și o descrie ca fiind o „politică prost gândită”. El a declarat că organizația RSPCA a încercat să convingă guvernul să includă o scutire pentru animalele de companie, dar a fost „din păcate ignorată”.

„Editarea genetică ar putea fi un pas uriaș înapoi pentru animale. Nu credem că această lege ar trebui să includă animalele, fie că sunt de fermă, de companie sau sălbatice. Sunt necesare proceduri invazive pentru a crea fiecare linie de mamifere editate genetic, nu există un istoric de utilizare a acestei tehnologii puternice, iar aceasta poate provoca modificări neintenționate ale genomului, cu efecte imprevizibile. RSPCA are îngrijorări serioase privind bunăstarea animalelor și etica în legătură cu acest lucru”, a declarat David Bowles.

Bunăstarea animalelor ar fi afectată

Editarea genomului reprezintă o serie de tehnici care permit modificări ale ADN-ului unui organism. Organizația de caritate pentru animale a avertizat că editarea genomului unui animal implică proceduri care ar putea provoca „durere, suferință, stres și daune de durată”.

Editarea genetică a fost anterior supusă regulilor și reglementărilor stricte care controlează organismele modificate genetic (OMG) dar, în conformitate cu această nouă lege, animalele și alimentele editate genetic nu vor fi clasificate în Anglia ca organisme modificate genetic și nu vor trebui să fie etichetate ca atare.

Există temeri că o cerere de pisici și câini cu înfățișări extreme ar putea determina crescătorii să folosească editarea genelor pentru a crea animale de companie cu aceste caracteristici.

„Considerăm că nu există niciun fel de justificare pentru ca animalele care nu sunt de fermă să fie acoperite de [legislație]. Cererile continue pentru câini și pisici cu caracteristici fizice dăunătoare și trăsături de conformație exagerate, precum și presiunea neîncetată asupra animalelor sportive sunt deja foarte îngrijorătoare, iar în ceea ce privește editarea genetică a animalelor care nu sunt de fermă nu a existat nicio consultare publică ”, a declarat Bowles.

Guvernul a declarat că va adopta o abordare „pas cu pas” atunci când va elibera cadrul de reglementare care însoțește legea.

„Deși există un mare potențial de creștere a inovației, guvernul recunoaște că este necesar să se protejeze bunăstarea animalelor în noul cadru de reglementare. Acesta este motivul pentru care adoptăm o abordare etapizată, permițând utilizarea tehnologiilor de reproducere de precizie, mai întâi cu plantele, apoi cu animalele”,arată Guvernul într-un comunicat de presă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro