Modul neașteptat în care îți poți prelungi viața cu cinci ani

Modul neașteptat în care îți poți prelungi viața cu cinci ani

Un studiu recent arată că un stil de viață sănătos poate compensa peste 60% din impactul genetic asupra longevității și poate prelungi viața cu până la cinci ani, potrivit The Guardian.

Cum îți poți prelungi viața cu cinci ani - Foto Arhivă

Rezultatele multiplelor cercetări pe termen lung sugerează că adoptarea unui stil de viață sănătos poate contrabalansa efectele genelor care scurtează viața cu 62% și ar putea adăuga până la cinci ani de viață. Aceste concluzii, publicate în revista BMJ Evidence-Based Medicine, oferă o nouă perspectivă asupra interacțiunii dintre genetica individuală și stilul de viață.

Acest studiu elucidează rolul esențial al unui stil de viață sănătos în atenuarea impactului factorilor genetici asupra reducerii duratei de viață. Politicile de sănătate publică pentru îmbunătățirea stilului de viață sănătos ar servi drept completări puternice ale asistenței medicale convenționale și ar atenua influența factorilor genetici asupra duratei de viață umane.", au concluzionat cercetătorii.

Un studiu bazat pe 353.742 de participanți din UK Biobank a relevat că persoanele cu un risc genetic crescut de deces prematur au avut un risc cu 21% mai mare, indiferent de stilul de viață adoptat. În plus, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Zhejiang din China și de la Universitatea din Edinburgh au descoperit că persoanele cu un stil de viață nesănătos au prezentat o creștere cu 78% a riscului de deces prematur, indiferent de riscul genetic.

Studiul arată că un stil de viață nesănătos combinat cu predispoziția genetică la o durată mai scurtă a vieții crește de peste două ori riscul de deces prematur. Totuși, cercetătorii au descoperit că un stil de viață sănătos poate compensa aproximativ 62% din riscul genetic asociat cu o viață mai scurtă sau cu decesul prematur.

Participanții cu risc genetic ridicat ar putea prelungi cu aproximativ 5,22 ani speranța de viață la vârsta de 40 de ani cu un stil de viață favorabil", au spus oamenii de știință.

Potrivit acestora, "combinația optimă de stil de viață" pentru o viață mai lungă este "să nu fumezi niciodată, să practici o activitate fizică regulată, să ai o durată adecvată a somnului și o dietă sănătoasă" .

Studiul a monitorizat persoanele timp de aproximativ 13 ani, înregistrând 24.239 de decese. Cercetătorii au utilizat scoruri de risc poligenic pentru a evalua predispoziția genetică generală a participanților la o viață mai lungă sau mai scurtă. De asemenea, au analizat dacă persoanele fumează, consumă alcool, fac exerciții fizice, au greutatea corporală potrivită, urmează o dietă sănătoasă și dorm suficient.

Matt Lambert, manager de informare și promovare a sănătății la World Cancer Research Fund, a declarat: "Această nouă cercetare arată că, în ciuda factorilor genetici, un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă nutritivă echilibrată și menținerea unei vieți active, ne poate ajuta să trăim mai mult timp."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene