Modulul rus Prichal s-a cuplat la Staţia Spaţială Internaţională cu un avans de şapte minute

Modulul rus Prichal s-a cuplat la Staţia Spaţială Internaţională cu un avans de şapte minute

Noul modul rus Prichal s-a cuplat vineri la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după două zile de zbor fiind transportat de nava cargo Progress M-MUM, care a fost modificată special pentru a-l putea duce pe platforma orbitală, relatează EFE.

Modulul Prichal (chei) s-a conectat automat la ora 15:19 GMT la cel de-al doilea dispozitiv de acest tip Nauka plasat pe orbită de agenţia spaţială rusă în acest an.

Prichal va servi ca nod permanent de andocare pentru segmentul rusesc al ISS alături de Nauka ("ştiinţă" în limba rusă), care a ajuns pe platforma orbitală pe 29 iulie.

Noul modul este menit să înlocuiască modulul Pirs, care a fost operaţional timp de 20 de ani şi care a fost scufundat în apele Pacificului în iulie anul acesta.

Nava cargo Progress M-UM, pe lângă îndeplinirea funcţiei de transportator al noului modul, a fost încărcată cu aproape 700 de kilograme de provizii şi materiale pentru membrii echipajului ISS.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria