Mohammad-Reza Shajarian, monstru sacru al muzicii iraniene, a murit la vârsta de 80 de ani

Mohammad-Reza Shajarian, monstru sacru al muzicii iraniene, a murit la vârsta de 80 de ani

Cântăreţul şi compozitorul Mohammad-Reza Shajarian, un reper al muzicii tradiţionale şi clasice iraniene, a murit joi la vârsta de 80 de ani, a informat fiul acestuia, Homayoun Shajarian, pe Instagram, potrivit AFP.

Foarte curând după vestea morţii "Ostad-ului" ("Maestru" în persană), câteva sute de admiratori s-au îndreptat spre spitalul Jam din Teheran, unde muzicianul fusese internat în urmă cu câteva zile în stare critică, potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi la faţa locului.

Cântăreţul suferea de cancer de mai mulţi ani.

Televiziunea de stat, unde lui Shajarian îi era interzis să apară de câţiva ani, şi-a deschis jurnalul de la ora 18:00 cu anunţul morţii muzicianului, preluat de toată presa şi provocând numeroase reacţii de regret pe reţelele de socializare.

Potrivit mai multor mass-media iraniene, înmormântarea ar trebui să aibă loc în Maşhad, un oraş sfânt şiit din nord-estul Iranului, de unde era originar artistul.

Cântăreţ, instrumentist şi compozitor, Mohammad-Reza Shajarian a întruchipat mai mult decât oricine altcineva timp de o jumătate de secol muzica tradiţională şi clasică iraniană atât în străinătate, cât şi în Iran.

Deşi considerat un veritabil monument naţional din ţara sa, el a avut relaţii dificile cu autorităţile de la Teheran pe parcursul îndelungatei sale cariere, mai întâi cu domnia şahului, apoi cu Republica islamică.

În 2009, în plină reprimare a protestului Mişcării Verzi împotriva re-alegerii preşedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad, el s-a alăturat cu hotărâre manifestanţilor împotriva puterii.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria