Moise Guran: Barna nu distruge doar USR. Distruge și speranțele noastre de schimbare a României

Moise Guran: Barna nu distruge doar USR. Distruge și speranțele noastre de schimbare a României

Da, am fost printre primii și puținii care au și vorbit dar au și crezut sincer în posibilitatea organizării de alegeri anticipate. În continuare cred asta. Dar am spus de fiecare dată că ele se pot face prin acordul unei majorități parlamentare cu președintele. Nu se poate altfel, ăsta e sensul Constituției noastre. Și, într-adevăr, la negocieri Iohannis le-a explicat useriștilor că are acest plan de organizare a alegerilor anticipate în prima jumătate a anului viitor, dar le-a cerut să o lase mai moale deocamdată cu asta, pentru că Guvernul Dăncilă trebuie urgent înlocuit, din rațiuni ce țin de economie, justiție și alte lucruri pe care și useriștii le cer. Ce au înțeles ei nu mi-e clar, dar ce au făcut după aceea îmi este. Și n-a fost deloc bine, nici pentru ei, nici pentru noi, scrie jurnalistul Moise Guran pe  Moise.ro .

E normal să încerci să negociezi niște condiții pentru susținerea unui guvern, deși în momente de periculoasă instabilitate e mai responsabil chiar să faci mai mult. Publicul percepe și apreciază acest tip de responsabilitate, mai ales că nu te votează nimeni să fii zmeu în opoziție și moftangiu când vine momentul să intri la putere și să mai și faci ceea ce i-ai acuzat pe ceilalți că n-au făcut.

Un guvern de tranziție ar fi fost terenul perfect de antrenament pentru realizarea unui matching între USR și PNL, două partide care nu pot spera să asigure altfel decât împreună o viitoare majoritate necesară pentru realizarea unor reforme esențiale pentru România. Pe mine și pe alții ca mine de reformele alea ne doare, nu de USR. Faptul că acest partid s-a înscris în mod clar pe traiectoria unui partid de tip vaffanculo, omoară și perspectiva reformelor odată cu perspectiva USR. România nu e Italia să ne permitem o așteptare de mai mult de un deceniu până se hotărăsc ei să intre la guvernare și, mai ales, românii nu vor duce un USR care știe doar să se înjure cu toată lumea la peste 30%, așa cum s-a întâmplat întâmplat în Italia cu Mișcarea 5 Stelle. Observați în comun deja, pe lângă refuzul de a face alianțe, amestecul dezideratelor stânga-dreapta, de cele mai multe ori contradictorii, radicalizarea până la nesimțire (atacul jurnalistei de la Rise Project a coborât sub orice limită, nu zic mai mult că mi-e și rușine de rușinea actorului Ion Caramitru) precum și preluarea temelor conspiraționiste în care toți cei ce te contrazic sunt securiști acoperiți.

Dar dincolo de toate astea, USR face cea mai comună greșeală din politică – confuzia dintre interesul propriu electoral și cel național, interesul celorlalți. Asta e o boală veche și frecventă. O găsești de la Gabi Oprea și, mergând înapoi în timp, până la Băsescu sau chiar Ceaușescu. Toți ajung să creadă că fără ei țara se duce dracu și, bineînțeles, de la asta și până la opțiunea mai bine se duce dracu țara dar să câștig eu, nu mai e decât un pas. În esență cam asta le zice și Barna useriștilor în videoconferința aia, explic imediat, iar ei în loc să protesteze fac scut în jurul lui. Ok. Atâta doar că în democrație sancțiunea pentru așa ceva e drastică. 

Observați faptul că radicalizarea poziției USR s-a produs mai ales după apariția dezvăluirilor împotriva lui Dan Barna și au fost și insuflate de acesta, la acea conferință ținută din camera de hotel. USR s-a transformat în Uniunea Salvați-l pe Barna, cum i-a zis domnul CTP. Forțarea anticipatelor e o prostie, o dată pentru că acestea nu pot fi forțate, pot fi făcute doar prin acord parlament-președinte, și a doua oară pentru că și președintele și PNL le vor, dar este muuult mai responsabil față de țară să declanșezi acest proces după înlocuirea Guvernului Dăncilă. Și, oricum, e aberant să crezi că vom face alegeri pe 13 ianuarie (termenul limită este de două luni de la prima nominalizare plus o lună minimul pentru campania electorală) când un viscol poate închide România și împiedica cetățenii să meargă la urne. E mai sănătos să vrei să le faci cel mai devreme în 15 martie, ceea ce lasă oricum două luni în care un nou guvern poate face bugetul cel puțin, evitând situația de a avea doi ani consecutivi începuți fără buget, ca să nu mai vorbim de riscul organizării alegerilor de către Guvernul Dăncilă.

Dar dincolo de aceste argumente ce țin de rațiune și responsabilitate, mișcarea asta de oțărâre iresponsbilă nici nu ajută electoral USR sau pe Dan Barna. Pentru că USR singur nici nu poate provoca anticipate, iar poziționarea asta tranșantă dă spațiu de manevră celorlalți, lui Ponta și PSD-ului în special. Cum toți se codeau să nu încaseze electoral ștampila iresponsabilității, acum PSD-ul are variante – poate doborî propunerea Orban dând vina pe useriști, dar poate face și un gest de mărinimie „salvatoare pentru țară” votând propunerea Orban ca să arate ce partid responsabil e el. În niciuna dintre variante USR-ul nu are câștig electoral, așa cum pare să spere deșteptul de Barna și consultanții săi fără minte. Acești oameni nici nu știu să negocieze, dar nici propriul inters nu par să-l înțeleagă. Ce fac ei acum nu înfundă PSD-ul ci abia îl salvează.

Mai mult, să confunzi cele câteva minți calamitrate (să ne amintim că Barna a fost votat intern de doar șase mii din cei 16 mii de membri pe care USR pretinde că îi are) cu cele două milioane de voturi pe care USR le-a primit la europarlamentare, să presupui că acei două milioane sau mai mulți se vor alinia pe ambiția ta de copil care se pune în cur la mall și plânge până îi ia tac-su iphonu ală care costă cât banii familiei pe două luni, asta arată doar o penibilă desprindere de realitate. Barna se și faultează singur în mesajul ăla în care spune că PNL-ul le-ar da orice numai să se pună la remorca lor… Păi dacă ți-ar da orice, de ce nu obții de la ei exact ce ne trebuie tuturor, măi Barna? Intri la guvernare și obții la schimb asumarea răspunderii viitorului guvern pe desființarea SIIJ, pe reforma PNDL, pe relansarea economiei… Îți dai seama că ai refuzat toate astea doar pentru că nici tu nu crezi în scopul pentru care ceri voturile românilor?

Asta este de fapt și cea mai gravă dintre prostiile spuse de Dan Barna – dacă intrăm acum la guvernare cu PNL și facem ce trebuie ne erodăm electoral și se întoarce PSD-ul. Lasă PSD-ul să distrugă țara și pe cenușa rămasă construim noi alta nouă în zece ani. Zmeul ăsta de opoziție vrea restructurarea statului, dar să nu o facă el. Halal! Cenușa aia e ce mai rămâne din noi ceilalți, măi candidatule! Cenușa aia vrei tu să te voteze pe tine. Cum poți fi atât de cinic? Ai murit politic înainte de a te naște. Dacă a mai rămas ceva sănătos la cap în USR, dar mai ales în PLUS, cred că trebuie reevaluate urgent niște lucruri, ca să nu moară odată cu Uniunea Salvați-l pe Barna și revoluția asta pe care toți o speram. 



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...