Moldova speră să înceapă discuțiile de aderare la UE în 2023

Moldova speră să înceapă discuțiile de aderare la UE în 2023

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a înmânat săptămâna trecută șefului Direcției UE pentru Vecinătate și Extindere, Gert-Jan Koopman, un raport privind respectarea criteriilor de începere a negocierilor.

Igor Grosu la Praga. Foto: Arhiva Adevărul

Igor Grosu la Praga. Foto: Arhiva Adevărul

Autoritățile moldovenești speră ca decizia de a începe negocierile privind aderarea republicii la Uniunea Europeană să fie luată până la sfârșitul anului 2023, a declarat marți președintele parlamentului republicii, Igor Grosu, la o conferință a șefilor de parlament ai țărilor UE la Praga.

Scopul nostru este să fie recunoscut progresul constant și semnificativ pe care țara îl face în eforturile sale de a se apropia de legislația și practica Uniunii Europene, în urma recomandărilor Comisiei Europene. Dorim ca în curând, Comisia să recomande Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova pentru aderarea la UE. Prioritatea noastră directă este să se ajungă la o decizie unanimă de a începe negocierile până la sfârșitul anului 2023”, a spus Grosu, citat de serviciul de presă parlamentar de pe site-ul legislativ al Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a înmânat lui Gert-Jan Koopman, șeful Direcției UE pentru Vecinătate și Extindere, un raport privind respectarea criteriilor de începere a negocierilor de aderare la UE. Documentul conține date despre realizările reformelor în structurile de stat, precum și despre eliminarea comentariilor din trecut de la Bruxelles.

Anterior, șeful Delegației Permanente a UE la Chișinău, Janis Mazeix, a sfătuit conducerea Republicii Moldova să nu se grăbească și să acorde mai multă atenție calității îndeplinirii cerințelor impuse țării. El a menționat că acest proces va depăși mandatul unui guvern sau parlament. Și aici este important să sprijinim acest proces din partea majorității cetățenilor țării.

Șefii de stat și de guvern ai UE la summit-ul de la Bruxelles din 23 iunie 2022 au aprobat acordarea statutului de candidat pentru aderarea la comunitate Ucrainei și Moldovei, a cărui primire este începutul drumului către UE.

Autoritățile Transnistriei nerecunoscute și ale autonomiei găgăuze au criticat această decizie, spunând că a fost luată fără consultare publică și nu a fost transparentă. Pentru a lansa negocierile de aderare, țările trebuie să îndeplinească o serie de condiții, inclusiv reforme și soluționarea problemei transnistrene. La începutul acestui an, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a recunoscut că guvernul a implementat mai puțin de jumătate din cele 35 de puncte ale planului de acțiune pentru 2022, care au fost recomandate de Comisia Europeană la acordarea statutului de candidat, republicii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Primul drum de mare viteză care va face legătura cu Podul de la Brăila. Traseul în detaliu și ce îl diferențiază de alte proiecte

2 „Putem lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a declanșa un război total. Americanii mint când spun că garantează protecția ali…

3 O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și „pasată cu un blender de soțul ei”

4 „Ușa se deschide cu adevărat” / Pavel Durov a început să ofere „cheile“ Telegram serviciilor de informații franceze

5 „I-am administrat două bătăi, îi înțeleg resentimentele” / Traian Băsescu îl umilește pe Geoană în direct