Moldovean condamnat pentru că a luptat de partea rușilor în Ucraina

Moldovean condamnat pentru că a luptat de partea rușilor în Ucraina

Bărbatul în vârstă de 36 de ani, originar din raionul Strășeni, a fost condamnat la trei ani și șase luni pentru că ar fi luptat alături de separatiștii pro-ruși în Donețk, Ucraina, fapte comise în schimbul unor sume mari de bani.

Un moldovean a fost condamnat pentru că a luptat alături de separatiști în Ucraina FOTO Arhivă

Sentința a fost dictată în data de 11 noiembrie de magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani al Capitalei, dar a fost făcută publică în ziua de luni de procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acuzarea anunță că a solicitat patru ani de pușcărie pentru fostul militar pro-rus, însă instanța a dictat o pedeapsă mai mică pentru el.

,,Inculpatul și-a recunoscut vinovăția la comiterea infracțiunii de mercenariat, manifestată prin participarea lui în conflictul armat din Ucraina, prin contribuirea la secesionarea regiunilor separatiste Lugansc și Donețk ale Ucrainei. Așa cum acesta și-a recunoscut vinovăția, potrivit legii a beneficiat de o reducere a pedepsei și a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare”, au informat acuzatorii.

Potrivit reprezentanților PCCOCS, bărbatul a fost încătușat, în acest an, în punctul de trecere a frontierei Sculeni, atunci când a revenit acasă. Pe numele lui a fost inițiat dosarul penal instrumentat de procurori și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate din țara vecină, iar în cadrul audierilor, el a povestit cu lux de amănunte despre cum a participat în perioada anilor 2016-2021 la conflictul armat din Ucraina.

,,Inițial, acesta s-a înrolat în formațiunea militară „Pervaia Slaveanscaia Brigada” a autoproclamatei republici Donețc, în cadrul căreia a participat la conflictul militar în calitate de ostaș. Ulterior, acesta a fost avansat în calitate de comandant de batalion, iar mai apoi – comandant de pluton în telecomunicații”, afirmă procurorii.

Condamnatul a declarat că, în fiecare lună, ridica o sumă de 150.000 de ruble rusești, echivalentul a aproximativ 11.900 de lei românești.

Sentința poate fi atacată în instanța superioară. Între timp, moldoveanul se află în arest.

Anterior, președinta statului vecin, Maia Sandu, a anunțat că locuitorii Republicii Moldova, care vor lupta de partea rușilor în războiul din Ucraina, ar putea să rămână fără cetățenie.

Iar autoritățile de la Kiev au declarat că zeci de moldoveni au luptat în ultimii ani de partea separatiștilor pro-ruși în estul Ucrainei. Mulți dintre ei au venit din stânga Nistrului, adică regiunea transnistreană.

Conflictul armat din estul Ucrainei declanșat acum opt ani de Rusia s-a lăsat cu pagube umane, dar și materiale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia