Moldovenii își fac stocuri de lumânări după masiva pană de curent. Cu cât a crescut prețul peste noapte

Moldovenii își fac stocuri de lumânări după masiva pană de curent. Cu cât a crescut prețul peste noapte

După pana masivă de curent de marți, 15 noiembrie, moldovenii au luat cu asalt magazinele pentru a-și face stocuri de lumânări. În contextul cererii imense, acestea s-au scumpit cu până la 40%.

Pană uriașă de curent în Republica Moldova FOTO Shutterstock

Toate localitățile din Republica Moldova au curent electric, după pana masivă de marți însă autoritățile spun că riscul deconectărilor rămâne mare dacă Rusia va continua să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei, anunță stiriletvr.ro.

Luați prin surprindere, oamenii s-au speriat și au început să cumpere cantități mari de lumânări pentru a nu rămâne în beznă.

Conform sursei citate, peste noapte, lumânările au devenit indispensabile pentru orice casă și cum era firesc s-au scumpit. Deși au un preț mai mare cu 40%, oamenii tot le cumpără.

S-au și scumpit cu până la 40 la sută, dar oamenii tot cumpără, să aibă și rezerve.

Vânzările au explodat și la generatoarele de curent electric. Magazinele din Chişinău aproape că şi-au epuizat stocurile. Sunt o soluţie mai sigură pentru cei care nu vor să stea pe întuneric în cazul unei avarii. Și prețul acestora a crescut cu cel puțin 20%.

Atacurile cu rachete i-au lăsat în beznă

Moldovenii s-au confruntat marți cu o uriașă pană de curent, înregistrată parțial în Chișinău, în Bălți, al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova, și în 10 raioane. Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spânu, a declarat că pana de curent ar fi fost provocată de atacurile cu rachete rusești asupra sistemului energetic ucrainean, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectându-se în regim automat.

Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Menționez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a anunțat vicepremierul Andrei Spânu, citat de Jurnal.md.

Din primele informații prezentate de presa din Moldova, au fost afectate raioanele Cimișlia, Bălți, Strășeni, Hîncești, Leova, Cahul, Fălești, Sîngerei, Ungheni, Briceni și parțial din orașul Chișinău.

Conform site-ului moldelectrica.md, țara a încetat să primească energie electrică din România, informează TV8 Moldova. România a devenit principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova, asigurând 90% din consumul de energie electrică al țării vecine.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”