Momelile tot mai sofisticate folosite de ucraineni pentru a-i păcăli pe ruși VIDEO

Momelile tot mai sofisticate folosite de ucraineni pentru a-i păcăli pe ruși VIDEO

O companie care produce momeli pentru forțele armate ucrainene a anunțat cum a fost recent păcălită armata rusă de o rețea radar falsă extrem de elaborată, determinând-o să utilizeze muniție scumpă pentru a o distruge, relatează Insider.

Rușii ar fi fost păcăliți să distrugă un radar fals FOTO Captură

Este cea mai recentă victorie împotriva forțelor ruse revendicată de Metinvest, o companie siderurgică ucraineană care, printre altele, produce imitații realiste ale echipamentelor de luptă pentru uzul forțelor armate ale acestei țări.

Într-o postare pe Facebook, miercuri, aceasta a anunțat că trupele rusești au lovit o machetă a radarului ucrainean P-18 Malachite, fără a putea face diferența între un echipament fals și unul autentic.

Producătorul ucrainean a distribuit imagini ale momelei - echipată cu antene rotative și o bază camuflată, la fel ca cea reală - înainte și după lovitură.

Marți, pe rețelele de socializare pro-ruse a început să circule o înregistrare video a unui atac cu rachete, prezentată de un grup pe Telegram ca fiind o lovitură reușită asupra unui radar P-18 în direcția districtului Mariinski.

Publicația ucraineană Militarnyi a geolocalizat clipul în regiunea Dnipropetrovsk, la granița cu Donețk, ceea ce este în concordanță cu descrierea oferită de grupul de pe Telegram.

Metinvest nu a precizat data sau locația loviturii. Insider nu a putut să confirme în mod independent clipul rusesc.

Metinvest afirmă că a realizat cel puțin 250 de ținte false pentru a-i atrage pe ruși să le vizeze, inclusiv obuziere M777.

Spre deosebire de kitul extrem de scump pe care sunt menite să îl imite, fabricația momelilor costă câteva mii de dolari, având potențialul de a atrage forțele rusești să le lovească cu rachete și drone mult mai scumpe.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru CNN: „Războiul este scump și avem nevoie ca rușii să cheltuiască bani folosind drone și rachete pentru a ne distruge momelile”.

Momelile sunt fabricate din componente modeste precum materialul țevilor pentru canalizare și placajul, a declarat compania pentru CNN, dar include totuși și metal într-o anumită proporție pentru a aproxima o semnătură termică convingătoare.

Metinvest este deținută de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, un miliardar care a fost un adversar politic îndelungat al președintelui ucrainean Volodymir Zelenski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat