Momentul în care o dronă ucraineană distruge un tanc rusesc. Experții spun că imaginile vorbesc despre problemele mari ale rușilor

Momentul în care o dronă ucraineană distruge un tanc rusesc. Experții spun că imaginile vorbesc despre problemele mari ale rușilor

O înregistrare video cu ceea ce pare a fi o dronă ieftină care distruge un tanc rusesc T-72 pare să vorbească despre abilitatea Ucrainei de a folosi vehicule aeriene fără pilot (UAV) în luptă și să facă lumină asupra unor potențiale probleme în cadrul armatei ruse în ceea ce privește instruirea de bază și comunicarea lecțiilor cheie într-o luptă în evoluție, potrivit unui fost general de top al armatei americane, notează Yahoo News.

FOTO: Captură Video

Videoclipul a fost distribuit pe rețelele de socializare luni de către observatorii războiului din Ucraina, deși nu se știe exact când și unde a fost înregistrat, și pare să arate un tanc T-72 relativ expus, fără camuflaj evident, ceea ce îl face o țintă excelentă pentru o dronă echipată cu un explozibil.

UAV-ul pare să identifice tancul înainte de a plonja și de a se izbi de el, provocând o explozie masivă. În urma acestei explozii, T-72 este complet distrus, cu bucăți de epavă în flăcări împrăștiate prin zonă. Turela este una dintre piesele care este distrusă din prima, o problemă a vechilor tancuri din epoca sovietică.

Este departe de a fi un eveniment nou. De-a lungul războiului, o varietate de videoclipuri au fost distribuite pe Telegram și de către conturi de informații cu sursă deschisă care documentează drone kamikaze FPV ce distrug tancuri rusești. Este o mare pierdere pentru Moscova, deoarece active și echipaje costisitoare și valoroase sunt lovite și eliminate de drone relativ ieftine, pe care Ucraina le folosește cu mare îndemânare.

Dar acest videoclip specific a stârnit reacții din partea unor foști ofițeri militari americani de rang înalt, James Stavridis, amiral în retragere al Marinei SUA și fost comandant de top al NATO, postând pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, că „se pare că acest tanc rusesc va avea nevoie de mai mult timp în atelier”, iar Mark Hertling, general în retragere al armatei SUA și fost șef al armatei SUA în Europa, a declarat că „acesta nu se va întoarce în parcul auto probabil niciodată”.

Ben Hodges, un general-locotenent în retragere și fost comandant al Armatei SUA din Europa, a postat critici mai acide. „Continui să fiu surprins de camuflajul slab și de eforturile ineficiente de disimulare ale forțelor rusești”, a scris el. „Aparatură de bază. Dar este nevoie de sergenți exigenți cu experiență”.

Hodges a declarat pentru Insider că tancul rusesc părea să fie „ușor de identificat din aer” și, având în vedere că ambele părți ale războiului au construit stocuri aparent nesfârșite de drone pe care să le lanseze una împotriva celeilalte, echipajul rusesc trebuia să fie conștient de faptul că va fi reperat.

El a adăugat că eforturile de a ascunde tancul și de a-l face mai greu de țintit ar fi putut include plasă și frunziș care să rupă contururile dure ale vehiculului. Sau forțele rusești ar fi putut adopta o abordare mai modernă - zburând propriile drone deasupra poziției lor pentru a cerceta, proteja și contraataca.

Lipsa unor astfel de eforturi și rezultatele cu siguranță fatale pot reflecta probleme mai profunde, care stau la baza armatei ruse. Un singur incident singur poate că nu, dar eșecurile în tacticile de bază apar frecvent în videoclipurile cu trupele rusești în acțiune.

După optsprezece luni de la începerea acestui război, antrenamentul și comunicarea lecțiilor de pe câmpul de luptă la nivelul întregii forțe par a fi probleme semnificative pentru forțele rusești. Iar unul dintre cele mai evidente aspecte ale acestor probleme pare a fi lipsa trupelor experimentate care antrenează recruți mai proaspeți și mai tineri în „lucruri precum disimularea tactică”, a declarat Hodges.

Războiul cu drone a ocupat un loc central în Ucraina, creând o imagine clară a ceea ce ar putea arăta viitoarele conflicte care implică drone. Dronele FPV rusești și ucrainene lovesc tancuri, în timp ce alte drone aruncă bombe asupra soldaților.

Între timp, Ucraina a demonstrat un talent special pentru a conduce vehicule de suprafață fără pilot (USV), cum ar fi bărci cu drone explozive, în navele și podurile rusești, făcând din Marea Neagră un coșmar pentru navigare. Rusia, pe de altă parte, a folosit muniții precum Shahed-136 pentru a ataca fără milă ținte civile.

Atât ucrainenii, cât și rușii sunt nevoiți să se adapteze la amenințarea tot mai mare a dronelor pe câmpul de luptă, iar acesta este un lucru cu care ambele părți se luptă. Unele echipaje reacționează mai bine decât altele, dar un lucru pe care Ucraina îl are și pe care Rusia nu îl are este un corp de subofițeri (NCO) puternic, capabil să insufle lecții esențiale în cadrul forțelor armate. Iar victimele nu fac decât să înrăutățească problema pentru Rusia.

„Acesta nu a fost niciodată un punct forte al armatei ruse, dar au pierdut până acum atât de mulți soldați experimentați încât problema este și mai gravă”, a adăugat el.

Ucraina a petrecut ani de zile construind o structură militară de tip occidental, ceea ce i-a oferit o rețea de sprijin mai puternică în toate gradele. Dar Rusia nu dispune de un corp similar de subofițeri, iar multe dintre unitățile lor mai experimentate au fost decimate de numărul mare de pierderi și umplute cu înlocuitori fără strălucire.

Acest lucru a lăsat armata rusă slabă în ceea ce privește conducerea și experiența la nivel tactic, ceea ce a dus la un flux regulat de videoclipuri cu blindate rusești care intră într-o ambuscadă bine executată, elicoptere de atac care zboară în apărarea aeriană și infanterie expusă care se grupează în raza de acțiune a artileriei cu rachete.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?