Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei/Indiciile oferite de experți militari

Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei/Indiciile oferite de experți militari

Mobilizarea rezerviștilor ruși, evacuarea civililor din zonele potențiale de conflict, inclusiv a personalului ambasadei Federației Ruse la Kiev, intensificarea atacurilor cibernetice asupra infrastructurii politice și economice ucrainiene sau desfășurarea de exerciții militare care sunt folosite ca acoperire pentru desfășurarea de unități suplimentare în regiune sunt posibile semne că atacul forțelor ruse împotriva Ucrainiei este iminent, susțin mai mulți experți militari. Aceștia se referă, de asemenea, la desfășurarea de către Rusia a unor cantități mari de echipamente medicale și a unor spitale mobile de campanie la frontiera cu Ucraina și Crimeea, precum și la sporirea activității vaselor de război ale Rusiei în Marea Neagră ca indicii ale unui atac inevitabil al forțelor lui Vladimir Putin, relatează G4Media.ro.

Planurile țarului de la Moscova

Serviciile de informații occidentale și cele ucrainiene susțin că Rusia pregătește pentru următoarele perioadă o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă. Aceasta după ce, de câteva luni de zile, președintele Putin a desfășurat zeci de mii de trupe la granița cu ucrainienii și a făcut constant declarații amenințătoare împotriva ucrainienilor și a Occidentului.

Analiștii militari au vorbit despre patru scenarii posibile pentru o operațiune militară majoră rusă împotriva vecinului vestic: ocuparea completă a țării; capturarea întregii zone de coastă a Ucrainei, de la Donețk până în Moldova, inclusiv a Odesei; ocuparea coastei de la Donețk până în Crimeea, de-a lungul Mării Azov, prin Mariupol; anexarea regiunii Donbas, ocupată în prezent de forțele ruse. În cazul în care se decide să folosească forța militară, această a patra alternativă poate fi cea mai atractivă opțiune a lui Putin, cred experții. (Rusia a invadat o parte din Ucraina în urmă cu opt ani și a ocupat aproape 7% din teritoriul acesteia).

Amenințările militare ale Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv prin desfășurarea a zeci de mii de trupe și sute de tancuri, piese de artilerie și transportoare de trupe, nu doar că au stârnit îngrijorarea profundă a americanilor și aliaților lor din NATO și Uniunea Europeană, care au cerut constant rezolvarea diplomatică a situației și retragerea trupelor ruse din regiune. Prin poziția agresivă adoptată, Moscova a forțat Vestul să se așeze la masa de discuții privind cererile sale, văzute de mulți ca „iraționale,” așa cum este cea ca NATO să se retragă la frontierele sale din 1997 și negarea dreptului țărilor din fosta sferă de influență sovietică de a se alătura alianței nord-atlantice.

Iar jocul Rusiei a fost încununat de succes. Discuții la nivel înalt de securitate între oficialii americani, europeni și NATO pe de-o parte și ruși pe de altă parte au avut loc în ultimele două săptămâni – inclusiv o întâlnire tête-à-tête între șefii diplomațiilor din Statele Unite și Rusia, Anthony Blinken și Serghei Lavrov, desfășurată vineri la Geneva. Negocierile nu s-au finalizat cu rezultate concrete.

Problema, cred comentatorii, este că nimeni nu știe în prezent ce urmăreșete cu exactitate liderul de la Moscova. Analiștii care au încercat să descifreze obiectivele lui Putin au spus că acestea sunt fie de a extrage concesii de la occidentali privind extinderea NATO, profitând de greșelile făcute de Administrația Biden în ultimele luni și de faptul că poziția occidentalilor este subminată de disensiunile dintre ele (cu acțiuni și declarații controversate făcute în special de oficiali din Germania), fie de a invada Ucraina și de a inversa prin forță deplasarea acesteia spre Vestul democratic. Aceasta ar putea duce la mai mare conflict european de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu consecințe politice, economice, militare și geostrategice majore pentru întreaga planetă.

Semne de război

Dacă diplomația va eșua, va da Putin ordin forțelor sale să atace și să invadeze Ucraina? Atlantic Council a chestionat mai mulți expeți militari americani de la Scowcroft Center for Strategy and Security, ofițeri activi în US Army, Navy, Air Force și Marine Corps, pentru a afla ce indicatori ar trebui să monitorizăm ca să deslușim intențiile lui Putin.

În opinia acestora, până la începutul lunii ianuarie, trupele desfășurate de Putin la granița vestică a federației nu reprezentau o forță armată combinată capabilă să se angajeze în tipul de conflict de mare intensitate, pe mai multe domenii, pe care l-am anticipa între Rusia și Ucraina. Rusia nu desfășurase platforme de luptă esențiale și capacități și unități de luptă necesare, între care avioane moderne de vânătoare și sisteme de apărare aeriană; sisteme de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) și de război electronic; capacități și unități logistice și de susținere a unui conflict etc.

Situația s-a schimbat însă în ultima săptămână, după ce Rusia a remediat aceste deficiențe, stabilind condițiile necesare pentru a executa un atac diversificat împotriva Ucrainei, dacă Putin va da acest ordin. Deși nu este clar dacă liderul rus a decis să desfășoare o operațiune militară de amploare în Ucraina, el a stabilit cu siguranță condițiile pentru o astfel de acțiune.

Potrivit ofițerilor americani, semnele unui atac iminent al rușilor ar putea fi:

* Exerciții militare de amploare în regiune. Belarus și Rusia au anunțat un exercițiu militar comun pe scară largă, numit Allied Resolve 2022, lângă granița cu Ucraina. Potrivit experților militari, acest tip de exercițiu ar putea avea două scopuri majore. În primul rând, oferă Rusiei o acoperire pentru a desfășura capacități militare de vârf în regiune. De altfel, în acest scop, Rusia a anunțat desfășurarea în Belarus, pentru participarea la exercițiile militare, de avioane de vânătoare Su-35 și sisteme de apărare aeriană, precum sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă S-400 și sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Pantsir-S1.

În al doilea rând, exercițiul, care este programat în perioada 10-20 februarie, oferă Rusiei ocazia de a efectua o repetiție operațională a misiunilor de armament combinat sau a subcomponentelor acestora. Ofițerii americani citați de Atlantic Council sunt categorici: acesta este tipul de exercițiu pe care Putin l-ar planifica cu siguranță dacă ar căuta să execute o operațiune militară la scară largă.

* Desfășurarea de echipament militar crucial. Rusia a desfășurat recent în regiune și alte capacități critice de luptă, inclusiv treizeci și șase de sisteme de rachete balistice Iskander-K cu rază medie de acțiune, precum și instrumente critice de luptă, cum ar fi platforme de război electronic, unități și capabilități de susținere a luptelor, inclusiv muniție, asistență medicală și servicii de securitate.

* Atacuri cibernetice împotriva ucrainienilor și aliaților occidentali. În urmă cu câteva zile, mai multe atacuri cibernetice au vizat pagini de internet ale guvernului ucrainean. Atacurile au fost puse pe seama unui grup de hackeri ce are legături cu serviciile secrete din Belarus. Experții americani cred că este puțin probabil ca scopul acestui atac să fi fost doar scoaterea temporară din funcțiune a infrastructurii electronice a administrației de la Kiev. Cel mai probabil, pirații cibernetici au urmărit să testeze căi de acces și au lăsat portițe de acces în diferite rețele și site-uri de internet care vor fi exploatate în perioada premergătoare invaziei.

De asemenea, experții afirmă că atacurile cibernetice raportate în Norvegia și dronele observate recent în apropierea centralelor nucleare suedeze sunt la fel de îngrijorătoare. Deși nu există legături stabilite între aceste evenimente și criza ucraineană, este probabil ca aceste acțiuni să facă parte din campania mai amplă de război hibrid desfășurată de Rusia, care vizează Statele Unite și aliații și partenerii lor din regiune. Este foarte posibil ca aceste atacuri electronice și cu drone să continue și chiar să se intensifice în următoarea perioadă.

* Evacuarea Ambasadei Federației Ruse de la Kiev. New York Times a relatat recent că Rusia ar fi început evacuarea treptată a misiunii sale diplomatice din capitala ucraineană. Deși Moscova a negat infiormațiile, este probabil ca Rusia să fi început să-și reducă numărul de cetățeni necombatanți din Ucraina. Specialiștii americani notează că, așa cum s-a văzut în timpul retragerii forțelor SUA din Afganistan în august 2021, evacuarea civililor și a membrilor familiilor diplomaților este o sarcină uriașă și una care nu trebuie grăbită. (După preluarea puterii de către talibani în Afganistan, zeci de mii de americani, cetățeni occidentali și aliați afgani au fost blocați zile în șir pe aeroportul din Kabul, unde 6.000 de soldați americani trimiși de urgență au desfășurat o cursă contracronometru pentru evacuarea lor). Evacuarea necombatanților este adesea una dintre ultimele acțiuni pre-operaționale deoarece poate fi un indicator clar al acțiunii militare iminente.

* Mobilizarea rezerviștilor ruși. Rusia are aproximativ un milion de soldați în serviciu activ și aproximativ 250.000 de rezerviști. Armata sa are circa 280.000 de militari, în timp ce Ucraina are aproximativ 250.000 de forțe active și alte 250.000 de rezerviști, cu aproximativ 180.000 din forțele sale active în armată. Având în vedere dimensiunea relativă a celor două armate, Rusia va trebui să cheme rezerviști din viața civilă – profesori, ingineri, doctori, membri ai echipelor de interveție, agricultori etc. – dacă vrea să invadeze și să ocupe fie toată Ucraina, fie cea mai mare parte a acesteia. Acest lucru, mai ales dacă el se va desfășura pe o perioadă de timp necunoscută, va avea un impact economic semnificativ pentru Rusia și va provoca nemulțumire în rândul opiniei publice, așa că este puțin probabil ca Moscova să facă asta dacă nu se gândește în mod serios la un atac. (Specialiștii americani au precizat că există rapoarte neconfirmate în presă că mobilizarea rezerviștilor se întâmplă deja, dar aceasta ar putea fi o dezinformare deliberată a rușilor pentru a da lumii impresia că un atac este iminent).

* Deplasarea navelor amfibii rusești de la Marea Baltică spre Marea Neagră. Rusia pare să fi redirecționat recent forțele amfibii încărcate cu echipamente și personal din flotele nordice și baltice către Marea Neagră. Ofițerii americani cred că este o altă acțiune deschisă care nu are prea mult sens militar decât dacă Rusia încearcă să convingă NATO că intenționează să invadeze Ucraina. Ar fi mult mai ușor și mai puțin detectabil să deplasezi forțele de la bordul acelor nave pe calea ferată, decât să le faci să călătorească prin Canalul Mânecii, Strâmtoarea Gibraltar și Bosfor, toate controlate de țări NATO.

Specialiștii au indicat că atacurile la care participă nave amfibii sunt printre cele mai complicate și costisitoare operațiuni militare, iar rușii nu au organizat niciodată una în istoria lor. În plus, acest efort ar fi riscant fără investiții semnificative în exerciții de antrenament și aterizare. Cu granița terestră mare pe care Rusia o împarte cu Ucraina, un astfel de risc și o astfel de operațiune nu au sens. Ceea ce este mai probabil este că forțele amfibii ruse desfășoară o simulare pentru a atrage forțele terestre ucrainene departe de atacul principal, care va fi probabil în nordul și centrul țării, cu scopul de a captura Kievul, susțin experții.

* Incursiunile rușilor în jurul Odesei. Portul Odesa ar fi un premiu strategic pentru Putin, al doilea ca importanță după Kiev. Rusia ar putea încerca să blocheze Odessa la începutul unui conflict și să mențină acea poziție până când forțele sale terestre își pot afirma controlul acolo. Incursiunile navale rusești în apele teritoriale ucrainene din jurul Odesei ar putea fi așadar un semn al intenției Rusiei de a escalada conflictul. Dacă Rusia va cuceri portul Odesa, acest lucru ar tăia Ucraina de orice linii maritime de comunicație sau reaprovizionare maritimă cu restul lumii. În plus, dacă Rusia ar controla porturile Ucrainei, forțele amfibii ar putea muta personalul și echipamentul mai repede și aproape de linia frontului, trecând peste unele blocaje cu care forțele sale terestre se vor confrunta cel mai probabil în sudul Ucrainei.

* Temperaturi scăzute. Rusia va dori condiții meteorologice favorabile pentru deplasarea unităților mecanizate grele, cu pământul complet înghețat și o perioadă mai lungă de temperaturi sub limita de îngheț. În acest moment, condițiile meteorologice din Ucraina nu sunt optime pentru un atac la sol rusesc cu forțe grele și există o scurtă fereastră înainte de dezghețul normal din martie. Pământul nu este încă complet înghețat din cauza unei ierni blande; chiar dacă îngheață în următoarele două până la patru săptămâni, acest lucru le oferă rușilor doar o lună-două până în martie. Când pământul se dezgheță, forțele mecanizate grele și-ar încetini semnificativ deplasarea, extinzând perioada de invazie și transformând-o într-o campanie mult mai riscantă. Aceasta pentru că noroiul va da de cap tancurilor, blindatelor și transportoarelor de trupe, iar deplasarea mai lentă a acestora și chiar împotmolirea în noroi le-ar transforma în ținte mai ușoare pentru cei din rezistența ucraineană.

* Pregătiri medicale majore. Ofițerii de la Scowcroft Center for Strategy and Security au afirmat că, deocamdată, nu există dovadă că Rusia face pregătirile medicale finale pentru o invazie terestră. Dacă intenționează să atace Ucraina cu o forță militară masivă, prezența unor cantități mari de echipamente medicale, a ambulanțelor ușor de identificat datorită crucilor roșii și a spitalelor de campanie mobile cu echipaj va fi un semnal important. Au existat rapoarte sporadice despre spitalele de campanie din Rusia, dar fără să indice că acestea sunt echipate complet cu personal medical. Situația este complicată acum și de pandemia de COVID-19. În condițiile în care Rusia este afectată de un număr mare de infecții și decese (numărul de cazuri de COVID-19 a crescut cu 63.205 în ultimele 24 de ore, ajungând la 11.108.191, a anunțat duminică centrul de criză anti-coronavirus de la Moscova, cu 679 de decese în ultima zi până la un total pandemic de 326.112 de morți, specialiștii americani cred că Putin va avea de luat o decizie dificilă ca să retragă personalul medical din spitalele civile sau din cele militare pentru un război cu Ucraina.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară