Momentul în care soldații ucraineni doboară o rachetă de croazieră rusă cu un sistem portabil VIDEO

Momentul în care soldații ucraineni doboară o rachetă de croazieră rusă cu un sistem portabil VIDEO

Forțele armate ale Ucrainei au doborât o rachetă de croazieră folosind un sistem antiaerian portabil, în timpul unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete din timpul invaziei pe scară largă a țării, de către invadatorii ruși, conform Ukrainian Military Center .

Igla MANPADS este un sistem de rachete antiaeriene portabil Foto: Captură video

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat pe Facebook un videoclip al misiunii de luptă.

Forțele ucrainene ar fi folosit pentru interceptarea și distrugere rachetei de croazieră un sistem antiaerian portabil de tip „Igla MANPADS.”, de fabricație rusească.

Racheta de croazieră, pe care ocupanții ruși au tras-o asupra teritoriului Ucrainei, zbura la altitudini joase.

Grupul mobil de apărare aeriană al Forțelor Armate ale Ucrainei a detectat racheta pe cursul său de zbor, iar operatorul MANPADS a lansat atacul. Racheta de croazieră a fost lovită și doborâtă în decurs de câteva secunde.

Sistemul Igla MANPADS

Igla MANPADS este un sistem de rachete antiaeriene portabil, conceput pentru a detecta elicoptere și avioane inamice care zboară la altituni joase.

Sistemul include: racheta 9М39; tubul de lansare 9P39; 9P516 declanșatorul cu interogator radar la sol 1L14 încorporat și tableta electronică portabilă 1L110.

9K38 Igla MANPADS SA-18 (sus) comparativ cu SA-16 (jos) foto:Ukrainian Military Center via  wikipedi

9K38 Igla MANPADS SA-18 (sus) comparativ cu SA-16 (jos) foto:Ukrainian Military Center via wikipedi

În dimineața zilei de 10 octombrie, trupele ruse au efectuat cel mai mare atac cu rachete pe teritoriul Ucrainei din ultimele luni.

Președintele Vladimir Putin a afirmat la televiziunea de stat că bombardamente cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii energetice, militare și de comunicații a Ucrainei, au fost represalii la un bombardament asupra podului Kerci din Crimeea , care leagă Rusia de această peninsulă ucraineană anexată.

„Este evident că serviciile secrete ucrainene au comandat, organizat și executat atacul terorist care a avut ca scop distrugerea infrastructurii civile critice a Rusiei”, a afirmat Putin, făcând referire la atacul asupra podului care a avut loc sâmbătă.

Ministerul Apărării de la Moscova a susținut că „toate țintele desemnate” de armata rusă au fost lovite în atacurile cu rachete efectuate luni asupra infrastructurii militare, de comunicații și energetice din Ucraina.

„Astăzi, forțele armate ale Rusiei au aplicat o lovitură masivă cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune împotriva unor obiective militare, de comunicații și energetice ucrainene. Scopul loviturii a fost atins. Toate țintele desemnate au fost lovite”, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

De cealaltă parte, Kievul afirmă că aceste atacuri, care au avut loc la ore de vârf în opt regiuni, par să fi fost planificate în mod deliberat încă din primele zile ale acestei luni pentru a ucide civili.

„Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, forțele de ocupație rusești au primit, pe 2 și 3 octombrie, instrucțiuni de la Kremlin pentru a pregăti lovituri masive cu rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina. (...) Infrastructura civilă critică și zonele centrale ale orașelor ucrainene dens populate au fost identificate ca ținte”, subliniază Ucraina.

La câteva ore după bombardamente, Vladimir Putin a numit aceste atacuri drept represalii pentru explozia produsă sâmbătă pe Podul Crimeei, acuzând Ucraina de un „atac terorist”.

Potrivit Kievului, armata rusă a lansat 83 de rachete, 24 de vehicule aeriene fără pilot (dintre care aproximativ 17 drone iraniene Shahed) împotriva mai multor orașe, printre care Kiev, Liov, Ternopol și Dnipro. În urma atacului au fost avariate 11 infrastructuri importante din aceste orașe, lăsându-le fără curent electric sau apă, cel puțin 87 de persoane au fost rănite, plus multe altele omorâte.

Potrivit sursei citate, armata ucraineană a distrus 56 de ținte. Printre acestea, 43 de rachete de croazieră și 13 UAV-uri (dintre care 10 sunt drone kamikaze).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”