„Momentul se apropie. Putin se va confrunta cu scena Iulius Caesar la Kremlin”

„Momentul se apropie. Putin se va confrunta cu scena Iulius Caesar la Kremlin”

Războiul declanșat de Putin în Ucraina a depășit borna de 400 de zile, dar Rusia nu și-a atins obiectivele inițiale. Pe măsură ce conducerea militară rusă continuă să se clatine pe teren, Putin se va confrunta în curând cu ”momentul lui Iulius Caesar” la Kremlin.

Având în vedere dezastrele recente de pe câmpul de luptă, generalii ruși ar putea pune mâna pe ”cuțitul lui Brutus” cu mult înainte de a doua aniversare a invaziei, susține generalul Richard Dannatt, fostul șef al Statului Major al Marii Britanii.

O înșelătorie masivă a liderilor lor politici a fost trasă peste ochii tinerilor soldați ruși care credeau că intră în țară ca eliberatori. Între timp, Vladimir Putin a devenit victima propriului său orgoliu.

El credea ferm că serviciile sale de securitate s-au infiltrat și au subminat guvernul de la Kiev și că armata lui era aptă, capabilă și gata să lanseze o lovitură rapidă asupra Kievului pentru a efectua schimbarea regimului, potrivit analizei Lordului Dannatt, din publicația The Telegraph .

Acum, însă, perspectiva înfrângerii pe câmpul de luptă devine din ce în ce mai probabilă, iar stăpânirea lui Putin asupra puterii din ce în ce mai slabă.

Președintele rus știe că, pentru a-și justifica invazia, trebuie cel puțin să ia și să dețină cele patru provincii pe care le-a declarat „pentru totdeauna Rusia” toamna trecută – și Crimeea, desigur. Dar, pe baza dovezilor afișate până acum, cele mai recente, multe eforturi rusești din estul Ucrainei sunt probabil să eșueze.

După luni de încercări ale forțelor mercenare Wagner de a lua orașul Bahmut cu un nivel înfiorător de victime, rapoarte recente indică faptul că rușii își îndreaptă acum atenția către Avdiivka, la sud de Bahmut și către Kreminna-Svatove din nord, dar aceste mișcări ar părea să indice faptul că încearcă să-și stabilizeze liniile defensive, mai degrabă decât să lanseze o nouă ofensivă. Armata rusă ar fi atins deja punctul culminant.

Dacă comandamentul operațional ucrainean poate construi o schemă îndrăzneață de manevră combinată, atunci există posibilitatea de a da lovituri decisive în această vară.

O ofensivă susținută care combină tancuri, infanterie blindată și artilerie autopropulsată susținută de lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune și orice sprijin aerian apropiat pe care îl pot folosi, ar putea distruge în cele din urmă ceea ce a mai rămas din moralul rusesc și ar putea sparge spatele armatei ruse.

O armată nu trebuie să fie învinsă în detaliu. Dacă soldații săi cred că sunt bătuți, atunci sunt într-adevăr bătuți și, așa cum s-a întâmplat în jurul Harkovului în toamna trecută, tinerii ruși sunt probabil tentați să se întoarcă și să fugă. Un astfel de colaps s-ar putea dovedi a fi catalizatorul care îl scoate pe Putin din Kremlin.

În mod perfect rezonabil, există temeri cu privire la cine l-ar putea înlocui, dar sugerez că grupul de lideri cei mai nemulțumiți din Rusia de astăzi sunt militarii. Dacă șeful statului major rus, generalul Valeri Gherasimov, poate obține suficient sprijin și poate găsi curajul moral să acționeze, acest război s-ar putea termina cu mult înainte de a doua aniversare. Probabil din frica acestei eventualități Putin l-a trimis pe Gherasimov din Moscova pentru a-și asuma comanda generală în Ucraina.

Fie că este Gherasimov cel care prinde sau nu cuțitul lui Brutus, momentul Iulius Caesar al lui Putin nu este probabil atât de departe, susține fostul șef de Stat Major. Generalul Dannatt face referire la asasinarea împăratului roman Iulius Caesar în anul 44 d.Hr. într-un complot condus de către doi dintre apropiații săi, Brutus și Cassius, în clădirea Senatului de la Roma.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”