Momentul zero pentru penali de Centenar? Amnistia și grațierea, ultima șansă pentru Dragnea, Vâlcov & co

Momentul zero pentru penali de Centenar? Amnistia și grațierea, ultima șansă pentru Dragnea, Vâlcov & co

Darius Vâlcov, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea și unul din artizanii atacului constant la justiție, a spus luni seară ceea ce toți politicienii cu probleme penale gândesc de ani buni: avem nevoie de un moment zero, o ștergere de păcate și o iertare completă a corupților. În plină discuție despre presiunile lui Dragnea pentru o OUG de amnistie și grațiere, Vâlcov a găsit și pretextul pentru această iertare completă a penalilor: sărbătoarea Centenarului, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Sunt absolut convins că asta și-au dorit bărbații de stat care la 1918 au făcut eforturi supraomenești pentru a uni România: niște urmași care să cinstească Marea Unire cu o iertare generalizată a abuzului, mitei și corupției.

Nici că se putea găsi un pretext mai nerușinat pentru intenția penalilor de a-și șterge furturile decât cea mai mare sărbătoare a României.

Nici că se putea găsi un context mai nerușinat decât cel de luni seară: un semidoct economic condamnat la 8 (opt) ani de închisoare în primă instanță pentru corupție, invitat la televiziunea unui condamnat definitiv la 10 (zece) ani de închisoare pentru corupție.

Disperarea taberei Dragnea/Vâlcov și a sponsorilor lor politici și din busines e maximă. Explicația e simplă: la cei doi se apropie în mare viteză deciziile definitive în dosarele de corupție. Decizia politică a fost luată, ei se mai împiedică de un ciot. A recunoscut-o Vâlcov aseară, fără să-și dea seama, când a spus că decizia ”depinde de primul ministru”. E pentru prima oară când o decizie atât de importantă e la latitudinea premierului. Până acum, PSD-iștii repetau obsesiv la fiecare mare decizie că Guvernul execută ceea ce decide partidul sau coaliția. Acum însă, Vâlcov a explicat realitatea: premierului Dăncilă îi e teamă să adopte OUG-ul, ajutată și de indecizia lui Tăriceanu și Tudorel Toader.

Asta spune și G4Media.ro de vineri încoace și doar faptul că n-au gasit un secretar de stat la Justiție care să semneze în locul lui Tudorel le dat momentan peste cap planurile cu amnistia și grațierea.

Așa arată România lor: un stat eșuat, fără mecanisme de apărare în fața corupției, o țară în care hazardul moral e lege. Pentru ei, momentul zero înseamnă debarasarea de problemele din trecut. Pentru Udrea, Bica, Mazăre, Puiu Popoviciu ar însemna întoarcerea acasă curați și spălați de cazier. Pentru restul românilor, același moment zero înseamnă căderea în abisul autocrației.

Dragnea și ai lui caută de un an și jumătate ocazia momentului zero. O fac constant și neobosit și în relația cu SUA. Analfabeți politic și înclinați spre conspirații, ei văd Washingtonul drept sursa necazurilor și, concomitent, posibila cheie pentru rezolvarea lor. Au cheltuit milioane de euro pe lobby ca să schimbe narativul. Au avut senzația că sunt aproape de binecuvântarea Departamentului de Stat pentru ticăloșiile lor, dar a venit dușul rece al scrisorii celor 12 și toate milioanele de euro s-au transformat în fum.

Atenție: momentul zero al penalilor nu e doar pentru trecut. Prin masacrarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală ei vor să-și pregătească terenul pentru furturile viitoare. Dacă vor reuși ce și-au propus, nu doar că scapă de orice pedeapsă pentru faptele comise până acum, ci se asigură că nu vor mai putea fi prinși niciodată în viitor.

Acesta e marele lor proiect de țară în anul Centenarului Marii Uniri. Pentru el ar arunca în aer toate podurile care ne leagă de lumea civilizată. Singurul lucru care îi desparte de doritul moment zero e curajul unor oameni din administrație și societatea civilă.





Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro