Mongolia: Mii de manifestanţi împotriva corupţiei

Mongolia: Mii de manifestanţi împotriva corupţiei

Mii de mongoli s-au adunat joi la Ulan Bator pentru a cere demisia preşedintelui Parlamentului, acuzat că a vândut posturi guvernamentale, în timp ce unii manifestanţi şi-au instalat şi iurte sfidând gerul într-o piaţă din capitală pe o temperatură de minus 20 de grade.

Potrivit organizatorilor, 60.000 de manifestanţi au ieşit în stradă, în timp ce un jurnalist de la agenţia France Presse aflat la faţa locului le-a evaluat numărul la 10.000.

Aceasta este a doua manifestaţie după cea de la sfârşitul lunii decembrie care a adunat la Ulan Bator cetăţeni mongoli exasperaţi de scandalurile de corupţie şi deturnare de fonduri publice implicând personalităţi politice de rang înalt.

Majoritatea manifestanţilor s-au adunat în Piaţa Sukhbaatar. La căderea nopţii, pe minus 22 de grade, aproape douăzeci de iurte au fost instalate în faţa unui monument impunător dedicat lui Ginghis Han. Unii manifestanţi au ameninţat că vor face greva foamei.

"Dacă multe persoane încep greva foamei, vom participa de asemenea la greva foamei, în calitate de reprezentanţi, membri ai parlamentului", a declarat deputatul Bold Luvsanvandan, care este unul dintre organizatorii manifestaţiei.

Protestatarii cer demisia preşedintelui parlamentului, Enkhbold Miyegombo, acuzat că a vândut posturi guvernamentale, precum cele de viceministru sau secretar de stat, şi că a strâns cel puţin 60 de miliarde de tugrici (aproximativ 20 milioane de euro).

Apelurile la demisie au început după eşecul unei moţiuni de cenzură în noiembrie 2018 în parlament, având ca scop plecarea prim-ministrului mongol şi a guvernului său, în plin scandal de corupţie implicând politicieni de rang înalt.

Instabilitatea politică este o problemă constantă în tânara democraţie mongolă, care a adoptat prima sa Constituţie în 1992, după decenii de comunism. De atunci, în Mongolia s-au succedat 15 guverne.

De la moţiunea de cenzură din noiembrie, 40 de deputaţi au boicotat şedinţele plenare şi Parlamentul nu şi-a mai putut ţine reuniunile timp de cinci săptămâni, întârziind activitatea sa legislativă şi numirea miniştrilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...