Monica Macovei la Barou: Victor Ponta să dea și el examen ca alți avocați

Monica Macovei la Barou: Victor Ponta să dea și el examen ca alți avocați

Europarlamentarul Monica Macovei s-a prezentat marți la Baroul București, pentru a fi audiată în legătură cu cererea sa privind excluderea fostului premier Victor Ponta din avocatură.

"Eu doresc aplicarea legii, nu am treabă cu personajul Ponta. Victor Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul București pentru că avea titlu de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educației, ca atare nu mai poate să rămână avocat. O soluție juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să-i retragă scutirea de examen și atunci automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea și el examen ca alți avocați", a declarat Monica Macovei, la intrare în sediul Baroului.

Monica Macovei a mai spus că Victor Ponta va încerca să se victimizeze până la alegerile parlamentare și consideră că este irelevant faptul că fostul premier a atacat în instanță ordinul ministrului Educației prin care i s-a retras titlul de doctor.

Macovei a cerut decanului Baroului București, printr-o solicitare scrisă, excluderea lui Ponta din avocatură, invocând faptul că acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept', titlu care i-a fost retras.

"Vă solicit excluderea imediată din Baroul București a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept'. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educației, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat", afirma Monica Macovei în solicitarea adresată decanului Baroului București.

Europarlamentarul a reamintit că, în ianuarie 2015, a mai solicitat în scris Baroului București excluderea lui Victor Ponta din profesie "după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de 'renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea din București', însă Baroul București nu a luat o decizie în acest sens, anunțând că așteaptă ca UB să accepte sau nu 'renunțarea' la titlul de doctor în drept".

"Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al ministrului Educației, și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeți imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București pentru a respecta legea", a transmis Macovei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina