Monstrul

Monstrul

Liviu Dragnea a fost singurul personaj care, ieri, a îndrăznit să folosească politic comemorarea tragediei din Colectiv. Principalul beneficiar politic al acelui moment a sondat adânc în rezervele bogate de ticăloșie și a aruncat umbra unei conspirații criminale. Nu e naivitate, prostie sau convingere, nu vă lăsați păcăliți. Nu. E intenția perfect conștientă a lui Dragnea de a atribui un presupus act criminal ”statului paralel”, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Să nu uităm un lucru. Dragnea reprezintă partidul care poartă cea mai mare responsabilitate pentru cangrena din sănătate și educație. Un PSD care ieri nu a catadicsit să facă un minim gest de empatie cu durerea colectivă de la Colectiv. Un partid al cărui premier a refuzat să vorbească liber despre Colectiv, emițând un comunicat anemic peste câteva ore.

Dar ce a făcut Dragnea depășește orice prag al cinismului în politică. Întrebat de ziariști ce mesaj are la 3 ani de la tragedia care a făcut 65 de victime, Dragnea a spus că ”zeci de copii au fost ucişi în acea noapte. Nu ştiu dacă până la urmă s-a descoperit adevărul. Nu ştiu, pentru că sunt atât de multe variante care circulă pe piaţă… Nu vreau să răscolesc durerea familiilor acelor copii, dar nu cred că lucrurile sunt limpezi. Adică nu ştiu dacă pentru dumneavoastră sau pentru toată populaţia României ceea ce s-a întâmplat acolo este clar. (…) Pentru mine nu este clar ceea ce s-a întâmplat acolo. Poate nu am suficientă informaţie, poate multe lucruri pe care le-am citit sunt prostii sau invenţii, dar nu mi se pare că lucrurile sunt clare”.

Conștient de greutatea vorbelor sale, Dragnea a cauționat teoriile conspirației care mai circulă doar pe forumurile dacopaților și, deloc întâmplător, pe site-urile infestate de propaganda rusă. Ipoteza unui foc pus intenționat a fost promovată în trecut și de Victor Ponta, dar fostul premier și-a pus de curând cenușă în cap și a renunțat la ea. La fel și foștii săi colegi de partid, conștienți de ridicolul în care se situează când propagă această fantasmă.

În fond, chiar PSD și mai ales Liviu Dragnea au fost printre marii câștigători politici ai tragediei. Sună cinic, dar aceasta e realitatea. Confruntat cu mari proteste după gestionarea dezastruoasă a situației, Victor Ponta a fost pur și simplu împins spre demisia din funcția de premier tocmai de Liviu Dragnea. El a anunțat atunci public demisia lui Ponta, deși acesta nu și-o semnase și încă oscila. La un an după ce a stat formal în opoziție și a tocat guvernul tehnocrat – formal pentru că, în fapt, PSD și-a păstrat accesul la resurse și decizie în 2016 – Dragnea a câștigat localele și parlamentarele cu un scor record.

De ce să revină atunci Dragnea asupra teoriei conspirației? Pentru că el nu și-a rezolvat încă principala problemă: frica de pușcărie. Câștigarea alegerilor a fost doar pasul obligatoriu pentru a ajunge la putere ca să dea amnistie, grațiere, să schimbe total fața justiției care îl incomodează.

Mai are doar un pas: OUG pentru amnistie și grațiere, pe care Tăriceanu, Tudorel Toader și Dăncilă nu vor să îl dea. Fiecare are motivul lui: Tăriceanu nu vrea să îl întărească politic, Toader și Dăncilă se tem de consecințele juridice. Dragnea le știe motivele, dar vrea să le arate sponsorilor săi că, de fapt, presupusul stat paralel îi stă în cale.

Nu vă lăsați înșelați de aerul sfătos al lui Dragnea când vorbește despre lipsa de claritate a evenimentelor: minte și o știe prea bine. Știe că multe victime au fost ucise de mizeria și corupția din spitale, de încăpățânarea lui Bănicioiu și Arafat de a-i ține în spitalele din România în loc să recunoască deschis incapacitatea sistemului sanitar de a trata răniții. Mai știe că că de trei ani, guvernarea lui nu a schimbat cu nimic situația din spitale și că oricând o tragedie similară se poate repeta.

El vrea însă altceva. Să întrețină narațiunea strâmbă a statului paralel criminal cu care ne intoxică de doi ani și cu care își justifică atacurile la justiție. Nu are nici o dovadă pentru narațiunea asta pentru simplul fapt că nu există dovezi. E o minciună crasă. Dar pentru Dragnea nu contează. El vrea un țap ispășitor pentru eșecul lui de a scăpa de judecată și o țintă pentru a continua măcelărirea justiției. O formă monstruoasă de a călca pe 65 de cadavre pentru a se salva de la extincția politică.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…