Monumentul funerar al lui Karl Marx a fost vandalizat la Londra

Monumentul funerar al lui Karl Marx a fost vandalizat la Londra

Monumentul funerar al lui Karl Marx din cimitirul Highgate din nordul Londrei a fost vandalizat, informează Reuters. Aparent, marmura a fost spartă cu ciocanul. Poliţia a anunţat că a fost sesizată despre incident, iar ancheta s-a încheiat deja, după primele investigaţii.

În fotografiile de la faţa locului se pot vedea zgârieturi pe piatra de mormânt şi cioburi, iar epitafurile lui Marx, al soţiei sale şi al unui nepot au fost deteriorate.


Foto: (C) Peter Nicholls / REUTERS


Monumentul funerar al filosofului este înscris pe lista obiectivelor britanice de interes istoric deosebit, arată Friends of Highgate Cemetery Trust, o asociaţie a susţinătorilor cimitirului respectiv. În trecut, mormântul a mai fost mânjit cu vopsea, iar în 1970 a avut loc o tentativă de distrugere cu ajutorul unei bombe, reaminteşte Reuters.

Şi alte monumente din Londra au fost atacate în ultimele săptămâni. Printre altele, a fost aruncată vopsea pe o statuie a fostului prim-ministru Winston Churchill şi pe o sculptură în onoarea comandamentului pentru bombardamente al forţelor aeriene britanice (Royal Air Force) din Green Park. Deocamdată, în niciunul din aceste cazuri nu au avut loc arestări.


Foto: (C) Peter Nicholls / REUTERS


Scrierile lui Marx, în special Capitalul şi (în colaborare cu Friedrich Engels) Manifestul Partidului Comunist au fost folosite ca argumente ideologice de regimurile comuniste din întreaga lume. Karl Marx a trăit la Londra din 1849 până la moartea sa, în 1883. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…