Moon şi Abe au ajuns la Beijing pentru summitul trilateral China-Coreea de Sud-Japonia

Moon şi Abe au ajuns la Beijing pentru summitul trilateral China-Coreea de Sud-Japonia

Premierul nipon, Shinzo Abe, şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, au sosit luni la Beijing pentru a se întâlni cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, înaintea unui summit trilateral ce va avea loc la Chengdu, transmite dpa.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, în întrevederea cu Xi, Moon a subliniat "rolul important" al Chinei în stoparea creşterii tensiunilor militare în Peninsula Coreeană.

"Situaţiile recente, în care dialogul dintre Coreea de Nord şi Statele Unite a fost suspendat iar tensiunile din Peninsula Coreeană sunt crescute, nu sunt în beneficiul ţărilor noastre şi al Coreei de Nord", le-a spus Moon reporterilor la Beijing.

Phenianul a ameninţat cu acţiuni în cazul în care SUA nu vor respecta termenul fixat de partea nord-coreeană, şi anume finalul acestui an, pentru a relaxa sancţiunile la adresa sa.

Într-o întâlnire separată bilaterală, Shinzo Abe va discuta cu preşedintele chinez despre tensiunile regionale, precum şi despre alte probleme ce afectează legăturile dintre cele două ţări.

Xi Jinping a acceptat anterior invitaţia adresată de premierul nipon de a efectua o vizită de stat în Japonia în primăvara anului viitor.

Totodată, marţi, în capitala provinciei Sichuan, în marja summitului trilateral găzduit de premierul chinez Li Keqiang, este programată o întrevedere a liderilor sud-coreean şi japonez.

În această primă întâlnire oficială a celor doi din ultimele 15 luni, se aşteaptă ca Moon Jae-in şi Shinzo Abe să abordeze cooperarea asupra denuclearizării Peninsulei Coreene şi problemele comerciale care afectează relaţiile dintre Coreea de Sud şi Japonia. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…