Moon şi Abe au ajuns la Beijing pentru summitul trilateral China-Coreea de Sud-Japonia

Moon şi Abe au ajuns la Beijing pentru summitul trilateral China-Coreea de Sud-Japonia

Premierul nipon, Shinzo Abe, şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, au sosit luni la Beijing pentru a se întâlni cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, înaintea unui summit trilateral ce va avea loc la Chengdu, transmite dpa.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, în întrevederea cu Xi, Moon a subliniat "rolul important" al Chinei în stoparea creşterii tensiunilor militare în Peninsula Coreeană.

"Situaţiile recente, în care dialogul dintre Coreea de Nord şi Statele Unite a fost suspendat iar tensiunile din Peninsula Coreeană sunt crescute, nu sunt în beneficiul ţărilor noastre şi al Coreei de Nord", le-a spus Moon reporterilor la Beijing.

Phenianul a ameninţat cu acţiuni în cazul în care SUA nu vor respecta termenul fixat de partea nord-coreeană, şi anume finalul acestui an, pentru a relaxa sancţiunile la adresa sa.

Într-o întâlnire separată bilaterală, Shinzo Abe va discuta cu preşedintele chinez despre tensiunile regionale, precum şi despre alte probleme ce afectează legăturile dintre cele două ţări.

Xi Jinping a acceptat anterior invitaţia adresată de premierul nipon de a efectua o vizită de stat în Japonia în primăvara anului viitor.

Totodată, marţi, în capitala provinciei Sichuan, în marja summitului trilateral găzduit de premierul chinez Li Keqiang, este programată o întrevedere a liderilor sud-coreean şi japonez.

În această primă întâlnire oficială a celor doi din ultimele 15 luni, se aşteaptă ca Moon Jae-in şi Shinzo Abe să abordeze cooperarea asupra denuclearizării Peninsulei Coreene şi problemele comerciale care afectează relaţiile dintre Coreea de Sud şi Japonia. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi informații despre Florian Coldea

2 Dacă urâțenia ar fi infracțiune, asta n-ar ieși din pușcărie...niciodată

3 Ați văzut ce frumos s-a întors cheița după faza cu „Ciolacu e tătic”?

4 VIDEO Penibilul ăsta a fost ani de zile șeful de facto al SRI?

5 „Nu eram pregătiți pentru asta! Jason nu e gelos?”