Mormântul Mahsei Zhina Amini, tânăra a cărei moarte a declanșat proteste în Iran, a fost vandalizat

Mormântul Mahsei Zhina Amini, tânăra a cărei moarte a declanșat proteste în Iran, a fost vandalizat

Pe data de 13 septembrie 2022, Mahsa Zhina Amini, o tânără de origine kurdă din Iran, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată de către așa-numita poliție a moravurilor din Iran din cauza modului inadecvat în care își purta hijab-ul. Pe 16 septembrie a murit din cauza loviturilor primite.

Mahsa Amini, imagine de la protestul din Berlin FOTO: EPA EFE

Mormântul tinerei , aflat în orașul ei natal, Saqez, în provincia Kurdistan din Iran, a fost vandalizat, potrivit activiștilor și avocatului familiei, citați de France24 .

Rețeaua pentru drepturile omului din Kurdistan, cu sediul în Franța (KHRN), a anunțat că mormântul, care prezintă numele ei kurd Zhina cu litere persane mari, a fost vandalizat în dimineața zilei de 21 mai.

Imaginile publicate pe rețelele de socializare, despre care se spune că sunt luate de pe contul de Instagram al fratelui ei Ashkan, arată că sticla ce protejează un portret al lui Amini amplasat în capul pietrei funerare, a fost spartă.

"Din păcate, duminică dimineața, oameni care ne sunt deja cunoscuți și care au făcut aceleași lucruri și în trecut au atacat mormântul Jinei Mahsa Amini", a declarat avocatul familiei, Saleh Nikbakht, într-o declarație publicată de KHRN.

El nu a precizat cine sunt aceste persoane, adăugând că autoritățile au intervenit anterior pentru a împiedica construirea unui baldachin de protecție deasupra mormântului.

"Deci geamul pietrei tale funerare îi deranjează și pe ei? Lăsați-i să-l spargă de o mie de ori, îl vom face din nou, să vedem cine obosește", a spus Ashkan Amini în postarea sa de pe rețelele de socializare.

Moartea tinerei a declanșat un val de proteste conduse de către femei împotriva guvernului teocrat și a legilor islamice abuzive, în mai multe orașe din Iran, conducând la moartea a cel puțin 50 de oameni, inclusiv copii și femei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”