Mormântul Salomeei, una dintre moașele de la nașterea lui Iisus, descoperit în Israel FOTO

Mormântul Salomeei, una dintre moașele de la nașterea lui Iisus, descoperit în Israel FOTO

Autorităţile israeliene au prezentat marţi „una dintre grotele funerare cele mai impresionante” descoperite vreodată pe teritoriul ţării, cu o vechime de circa 2.000 de ani şi identificată ca fiind mormântul Salomeei.

Salomeea este una dintre moaşele prezente la naşterea lui Iisus, potrivit unor evanghelii apocrife, relatează AFP.

Situl a fost descoperit în urmă cu 40 de ani de jefuitorii de antichităţi în pădurea Lachish, situată între Ierusalim şi Fâşia Gaza, ceea ce a dus la săpături arheologice care au scos la iveală un perimetru imens care atestă, potrivit arheologilor, importanţa acestei grote funerare, scrie Agerpres.

Situl, unde au fost descoperite urne cu oseminte, cuprinde mai multe elemente, precum şi nişe săpate în piatră. Este vorba despre una dintre grotele ''cele mai impresionante'' şi ''complexe'' descoperite în Israel, potrivit Autorităţii pentru Antichităţi (AIA).

A fost utilizată iniţial pentru rituri funerare evreieşti şi a aparţinut ''unei familii evreieşti înstărite care a consacrat numeroase eforturi amenajării grotei'', potrivit aceleiaşi surse.

„Potrivit tradiţiei creştine (ortodoxă), moaşei din Bethléem nu-i venea să creadă că i se cere să ajute la naşterea copilului unei fecioare, mâna i s-a carbonizat şi nu s-a vindecat decât după ce a atins leagănul pruncului”, scrie AIA.

Excavarea esplanadei, care se întinde pe o suprafaţă de 350 de metri pătraţi, a scos la iveală tarabe pe care, potrivit arheologilor, erau expuse lămpi din argilă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 Asta e Rusia, oameni buni!