Moscova a înscenat atacul asupra Kremlinului, consideră ISW. Rusia acuză SUA că se află în spatele presupusului atac

Moscova a înscenat atacul asupra Kremlinului, consideră ISW. Rusia acuză SUA că se află în spatele presupusului atac

În opinia analiştilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, Guvernul Rusiei este cel care a organizat în noaptea de marţi spre miercuri atacul cu drone deasupra complexului Kremlinului din centrul Moscovei, de care acuză Ucraina, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Incidentul de la Kremlin. FOTO Captură Video

Intenţia ar fi aceea „de a aduce războiul în faţa populaţiei ruse şi de a crea condiţiile pentru o mobilizare socială mai amplă„ în ţară, pe fondul aşteptatei contraofensive ucrainene, relatează joi agenţia de presă spaniolă, care citează opinia analiştilor ISW, cu sediul la Washington, exprimată după o examinare atentă a circumstanţelor în care s-a produs incidentul.

Probabilitatea ca două drone să fi trecut de apărarea antiaeriană

Think tank-ul american spune că autorităţile ruse au adoptat recent măsuri pentru consolidarea apărării antiaeriene în interiorul ţării, chiar şi în interiorul Moscovei şi de aceea este extrem de puţin probabil ca două drone să fi trecut prin „multiplele straturi de apărare antiaeriană şi să fi explodat sau să fi fost doborâte chiar deasupra Kremlinului, oferind imagini spectaculoase surprinse de mai multe camere de supraveghere”.

Potrivit unor imagini geolocalizate în ianuarie 2023, autorităţile ruse au amplasat sisteme de apărare antirachetă sol-aer Panţîr în apropierea Moscovei pentru a crea cercuri defensive în jurul oraşului.

Imediat după controversatul incident , Kremlinul a acuzat Ucraina de comiterea unui atac terorist, iar reacţiile oficiale ruse s-au coagulat rapid în jurul acestei acuzaţii.

ISW consideră că, dacă atacul cu drone nu ar fi fost organizat pe plan intern şi se producea în mod neaşteptat, „este foarte posibil ca răspunsul oficial al Rusiei să fi fost iniţial mult mai dezorganizat” şi nu la fel de coerent şi atât de fără echivoc în calificarea atacului, adaugă ISW.

„Prezentarea rapidă şi coerentă a unei naraţiuni oficiale ruseşti despre atac sugerează că Rusia a înscenat acest incident foarte aproape de Ziua Victoriei, pe 9 mai, pentru a prezenta războiul ca fiind existenţial pentru publicul său intern', spun analiştii americani.

Apel la o escaladare a războiului din partea Rusiei

Potrivit acestora, unii bloggeri naţionalişti ruşi s-a folosit de atacul cu drone deasupra Kremlinului pentru a face apel la o escaladare a războiului din partea Rusiei, în ciuda faptului că Moscova nu are în prezent capacitatea militară de a face aceasta.

„Kremlinul ar putea planifica desfăşurarea altor operaţiuni sub steag fals şi de a intensifica dezinformarea înainte de începerea contraofensivei ucrainene pentru a creşte sprijinul intern pentru război” , arată ISW.

Blinken: orice declaraţie venită de la Kremlin ar trebui „luată cu precauţie',

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a referit miercuri, în cadrul unei întâlniri organizate de The Washington Post, la acest incident şi la afirmaţiile Moscovei privind responsabilitatea ucraineană pentru atacul cu drone , subliniind că orice informaţie sau declaraţie venită de la Kremlin ar trebui „luată cu precauţie',

Oficialii ruși au anunţat miercuri doborârea a două drone ucrainene care încercau să atace Kremlinul și au denunţat o tentativă de asasinat asupra lui Vladimir Putin, cu câteva zile înainte de parada de pe 9 mai, când este marcată victoria URSS împotriva nazismului, potrivit AFP şi Reuters..

„Partea rusă îşi rezervă dreptul de a riposta unde şi când va considera necesar", a declarat serviciul de presă al Kremlinului, potrivit aceloraşi media ruse, citate de Agerpres.

Principalul organ de anchetă al Federaţiei Ruse a deschis un dosar penalprivind comiterea unui atac terorist.

„Putin putea fi asasinat numai dacă ar fi stat agăţat de catarg la acea oră de noapte deasupra Kremlinului", a afirmat expertul militar Gheorghi Aleksandrov, care a pus la îndoială `scenariul" Kremlinului într-un interviu miercuri seara pentru Novaia Gazeta în care s-a referit la faptul că una din drone a explodat în dreptul catargului de pe o cupolă a Kremlinului pe care flutură drapelul Rusiei.

Amintim că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezminţit miercuri orice atac comis de Kiev asupra omologului său rus Vladimir Putin

Rusia acuză SUA că se află în spatele presupusului atac cu dronă asupra Kremlinului

Rusia a acuzat joi Statele Unite că se află în spatele a ceea ce ea susţine că a fost un atac cu dronă asupra Kremlinului cu scopul de a-l ucide pe preşedintele Vladimir Putin, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Afirmația a fost făcută de Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că Washingtonul ar trebui să fie conştient de faptul că Rusia ştia că SUA selectează ţintele, iar Ucraina nu face decât să implementeze planurile americane.

Peskov nu a furnizat nicio dovadă care să sprijine afirmaţia de implicare a SUA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?