Moscova anunţă o măsură similară după ce preşedintele Lituaniei a graţiat doi spioni ruşi

Moscova intenţionează să reacţioneze pe bază de reciprocitate, după ce preşedintele Lituaniei a graţiat doi spioni ruşi, anunţă vineri agenţiile de presă ruse, preluate de Reuters.

Şeful statului lituanian, Gitanas Nauseda, i-a graţiat vineri pe cetăţenii ruşi Nikolai Filipcenko şi Serghei Moiseenko, care beneficiază de o lege adoptată joia trecută de parlamentul de la Vilnius. Actul normativ a fost primul pas către un posibil schimb tripartit de spioni între Lituania, Rusia şi Norvegia, anunţat încă de luna trecută de agenţia lituaniană de presă BNS.

Filipcenko a fost condamnat în 2017 la zece ani de închisoare pentru spionaj, furnizarea de informaţii false în vederea obţinerii unui document, falsificarea de acte de identitate şi uz de fals pentru trecerea ilegală a frontierei, arată decretul prezidenţial de graţiere. Conform aceluiaşi document, Moiseenko a fost condamnat, tot în 2017, la o pedeapsă cu închisoarea de zece ani şi jumătate pentru spionaj şi deţinere ilegală de arme.

La scurt timp, tot vineri, Serghei Narîşkin, şeful serviciului rus de informaţii externe SVR a declarat că Moscova intenţionează să răspundă graţierii prin măsuri similare. El nu a precizat însă un calendar pentru procedurile respective. Potrivit BNS, cei care ar putea fi eliberaţi sunt doi cetăţeni lituanieni, Evgheni Mataitis şi Aristidas Tamosaitis, condamnaţi ca spioni în 2016.

Rusia anunţase deja în aceeaşi zi că va revizui în viitorul apropiat o cerere de graţiere depusă de norvegianul Frode Berg, condamnat pentru spionaj. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Faptele s-au prescris! Mafia din justiție l-a rezolvat pe Nelu Iordache, achitat definitiv în Dosarul Transalp…

2 Adevărul neștiut despre pensiile magistraților

3 Un ofiţer de intelligence israelian dezvăluie că Wuhan ar avea două laboratoare care sunt implicate în dezvolt…

4 Iulian Chifu vorbește despre legătura dintre virusul ucigaş și primul laborator chinez cu germeni patogeni de …

5 VIDEO Această înregistrare a scăpat de cenzura Chinei! Asistenta spune realitatea despre numărul celor infecta…

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake