Moscova nu are drept de veto privind o aderare a Ucrainei la NATO, subliniază şeful diplomaţiei ucrainene

Moscova nu are drept de veto privind o aderare a Ucrainei la NATO, subliniază şeful diplomaţiei ucrainene

Rusia ''nu are drept de veto'' cu privire la eventuala aderare a Ucrainei la NATO, a susţinut marţi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în contextul în care Moscova solicită garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde, transmite AFP.

''Moscova nu are drept de veto referitor la o aderare a Ucrainei la NATO. Este o linie roşie, care nu va fi trecută nici de Ucraina, nici de partenerii noştri'' occidentali, a declarat Dmitro Kuleba pentru website-ul RBC-Ukraine, în ajunul reuniunii Consiliului NATO-Rusia, ce va avea loc miercuri la Bruxelles.

''Occidentul nu va accepta să furnizeze Rusiei 'garanţii juridice' privind non-extinderea Alianţei spre est întrucât acest lucru ar însemna eşecul său strategic'', a estimat Kuleba.

El a acuzat Rusia că a iniţiat aceste negocieri pentru ''a face ca miza să crească la maximum, prezentând cereri inacceptabile încă din start''.

Acuzată de americani şi europeni că pregăteşte un atac contra Ucrainei vecine, Rusia a replicat susţinând că desfăşurarea a zeci de mii de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană este o reacţie la prezenţa crescută şi ostilă a NATO în ceea ce Moscova consideră a fi zona sa de influenţă.

Pentru Ucraina, orice discuţie privind ''garanţii de securitate în spaţiul euro-atlantic trebuie să înceapă cu o detensionare din partea Rusiei a situaţiei securităţii în apropierea frontierei ucrainene'', a insistat şeful diplomaţiei de la Kiev.

''Securitatea spaţiului euro-atlantic este imposibilă atât timp cât Ucraina este în pericol'', a accentuat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /