Moscova refuză să-l extrădeze pe oligarhul fugar, Ilan Șor. Șeful Parlamentului de la Chișinău: Îl protejează, nu ne miră acest lucru

Moscova refuză să-l extrădeze pe oligarhul fugar, Ilan Șor. Șeful Parlamentului de la Chișinău: Îl protejează, nu ne miră acest lucru

Moscova refuză să-l extrădeze pe oligarhul fugar, Ilan Șor, care se află de la începutul lunii curente în Federația Rusă, invocând un articol din Constituția Interpolului care prevede neimplicarea organizației internaționale în chestiuni militare, rasiale, religioase și politice. În replică, șeful Biroului Interpol Moldova declară că răspunsul părții ruse este ,,unul absurd și aberant”.

Kremlinul a oferit răspunsul în cazul solicitării privind extrădarea lui Șor. FOTO: Shutterstock

,, Federația Rusă ne comunică că nu vor fi luate careva măsuri restrictive vizavi de această persoană. Prin răspunsul său, cei din Federația Rusă, de fapt, confirmă indirect că Ilan Șor s-ar afla acolo. Ei zic că vor aplica prevederile articolului 3 din Constituția Interpolului, adică nu vor purcede la reținere și arestare, însă nu este de competența unui birou, vorbind de cele 196 de state membre să se expună din numele organizației și de aceea consider acest răspuns unul absurd și aberant”, susține Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol Moldova, menționând că a informat de mai multe ori deja sediul central al organizației internaționale Interpol pentru ca să intervină în această situație.

Iar președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că Rusia îl protejează pe oligarhul fugar, Ilan Șor, care s-a ascuns în ultimii cinci ani în Israel de justiția de la Chișinău . ,,Acum cu acest pușcăriabil, ei îl protejează, nu ne miră acest lucru. Din păcate, acest lucru a făcut și Israelul, trebuie să spunem odată și odată acest lucru”, a menționat Igor Grosu.

Vorbește despre mutarea în Rusia

Între timp, Ilan Șor care ar deține cetățenie rusă a declarat jurnaliștilor agenției ruse RIA Novosti că examinează posibilitatea mutării sale din Israel în Rusia.

În data de 1 februarie, Ilan Șor a plecat din Țara Sfântă cu un avion privat, iar câteva zile mai târziu, mai exact, în data de șapte februarie, Ilan Șor a publicat imagini video și foto pe pagina sa de Facebook, acestea fiind făcute la întâlnirea cu Leonid Calașnicov, președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, acesta ameninţând anterior Republica Moldova cu destrămarea dacă se va alătura Alianței Nord Atlantice.

Potrivit informațiilor Inspectoratului General al Poliției (IGP), nu este prima dată când Ilan Șor părăsește teritoriul Israelului, acest lucru fiind înregistrat de mai multe ori, inclusiv pe parcursul anului trecut.

Ilan Șor, care deține, inclusiv cetățenia israeliană, a fugit în 2019 din țara sa, la scurt timp după ce PDM, formațiunea oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare.

În luna aprilie 2023, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pedeapsă dictată în lipsa sa în cauza penală ,,frauda bancară”.

De la distanță, acesta este activ în politică, organizând manifestațiile antiguvernamentale din Republica Moldova. Liderii de la Chișinău au atenționat în repetate rânduri că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza țara.

Iar toamna trecută, cu câteva zile înainte de alegerile locale generale, șeful SIS de la Chișinău a anunțat că Rusia a alocat peste un miliard de lei moldovenești pentru a destabiliza Republica Moldova, punând la cale un scenariu care este executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, iar banii respectivi sunt prevăzuți, inclusiv pentru coruperea alegătorilor. Informațiile au fost negate de fugarul condamnat penal.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?