Moscova s-a răzgândit şi amână plecarea de pe Staţia Spaţială Internaţională. Ce au transmis oficialii ruşi

Moscova s-a răzgândit şi amână plecarea de pe Staţia Spaţială Internaţională. Ce au transmis oficialii ruşi

Oficialii spaţiali ruşi i-au informat pe omologii americani în legătură cu această intenţie, conform declaraţiei făcute de un înalt oficial NASA pentru Reuters.

Iuri Borisov, directorul general nou numit al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, a surprins marţi, 26 iulie, cu declaraţia sa, prin care a anunţat că Moscova intenţionează să încheie, după anul 2024, parteneriatului de lungă durată cu staţia spaţială.

Kathy Lueders, şefa operaţiunilor spaţiale de la NASA, a declarat, ulterior, că oficialii ruşi au anunţat agenţia spaţială americană că parteneriatul cu Roscosmos va continua, deşi Rusia lucrează pentru a-şi pune în funcţiune avanpostul orbital numit ROSS: „Nu primim niciun indiciu la niciun nivel de lucru că s-ar fi schimbat ceva", a declarat Lueders pentru Reuters.

Ce este staţia spaţială şi cum funcţionează

Staţia spaţială este un laborator ştiinţific de mărimea unui teren de fotbal, care orbitează la aproximativ 400 km. deasupra Pământului. Aceasta este ocupată fără întrerupere de mai bine de două decenii în cadrul unui parteneriat condus de SUA şi Rusia, care include Canada, Japonia şi 11 ţări europene.

Staţia spaţială este una dintre ultimele colaborări dintre Statele Unite şi Rusia. Parteneriatul este periclitat de izbucnirea conflictului din Ucraina.

NASA, Rusia şi ceilalţi parteneri ai staţiei plănuiesc să discute perspectiva prelungirii prezenţei fiecăruia dintre ei pe laborator până în 2030 în timpul unei reuniuni periodice de vineri a consiliului care supervizează gestionarea staţiei, a declarat Lueders.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”