Moscova susține că a cucerit orașul Soledar. Kievul neagă și anunță că rezistă în fața unei ofensive de „mare intensitate”

Moscova susține că a cucerit orașul Soledar. Kievul neagă și anunță că rezistă în fața unei ofensive de „mare intensitate”

Ministerul rus al Apărării rus a susținut vineri că forţele sale au cucerit încă de joi orașul Soledar, cunoscut pentru minele sale de sare, transmite Reuters, care citează presa de stat de la Moscova.

Soldat ucrainean în Soledar FOTO Profimedia

Capturarea acestei localităţi ar putea permite trupelor ruse să taie liniile de aprovizionare ale forţelor ucrainene în oraşul Bahmut, situat în apropiere şi mult mai mare, notează Moscova.

Reuters precizează că nu a reuşit să verifice în mod independent afirmaţiile Ministerului rus al Apărării.

Vineri, Kievul a anunțat că forţele sale ţin piept unei ofensive ruse de „mare intensitate” la Soledar, după o „noapte fierbinte” în acest oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un centru de reflecție care monitorizează evoluţia luptelor în timp real, afirmă că „forţele ruse au capturat probabil (de fapt) Soledar în 11 ianuarie”, adică miercuri, potrivit AFP.

„Fotografiile geoetichetate” din 11 și 12 ianuarie „indică faptul că forţele ruse controlează probabil cea mai mare parte dacă nu chiar întreg Soledarul şi probabil au împins forţele ucrainene în afara periferiei de vest a oraşului”, precizează ISW.

Dar, potrivit ISW, capturarea acestui oraș „este puţin probabil să anunţe o încercuire iminentă a Bahmut” şi „nu va permite forţelor ruse să exercite controlul asupra importantelor linii de comunicaţii terestre ucrainene” către marele oraş din zonă.

În cazul în care se confirmă căderea orașului Soledar în mâinile rușilor, Moscova și-ar permite în sfârșit să revendice o victorie militară după o serie de eşecuri umilitoare, la aproape un an de la declanşarea războiului, notează AFP.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească vineri la ora 20.00 GMT pentru a discuta despre situaţia în Ucraina, transmite Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia