Moscova: UE nu are alternative imediate la importul de petrol şi gaz ruseşti

Moscova: UE nu are alternative imediate la importul de petrol şi gaz ruseşti

Viceprim-ministrul şi ministru rus al energiei, Aleksandr Novak, a argumentat într-un editorial că garantarea securităţii energetice a Europei ar fi imposibilă fără a se baza pe importurile de combustibili fosili din Rusia pe termen mediu, informează vineri Reuters.

"Nu există aproape nicio alternativă rezonabilă la sursele de energie din Rusia. Luând în considerare cota de piaţă a Rusiei, devine evident că fără resursele energetice ruseşti este imposibil de garantat securitatea energetică a Europei", a scris Novak într-un articol pentru revista Energheticeskaia Politika (Politica Energetică), citat de agenţia Interfax.

Potrivit lui Novak, ar mai trebui încă cinci până la 10 ani până ce UE ar putea înlocui total petrolul şi gazul ruseşti. Nici SUA, nici OPEC nu au suficientă capacitate excedentară pentru a permite Europei să pună capăt importurilor de energie rusească pe termen scurt, a argumentat Novak.

"De aceea, soarta industriei europene şi bunăstarea cetăţenilor UE depind în întregime de raţionalitatea deciziilor luate de liderii UE", a mai scris Novak.

El a menţionat, de asemenea, că după introducerea sancţiunilor împotriva Rusiei în martie, s-a înregistrat o creştere fără precedent a preţurilor la energie şi o volatilitate ridicată.

Viceprim-ministrul Federaţiei Ruse a reamintit de asemenea că OPEC a declarat că nu va putea compensa scăderea livrărilor de petrol ruseşti pe piaţa mondială.

"Dacă vorbim despre posibili furnizori de cărbune către Europa, atunci miza poate fi pusă pe ţările din America de Sud şi Africa de Sud, dar, potrivit experţilor, le va fi greu să ofere un preţ acceptabil din cauza costurilor logistice semnificative şi cererii mari" a spus el.

Astfel, a remarcat Novak, "o alternativă rezonabilă la sursele de energie din Rusia aproape că nu există astăzi".

"În situaţia actuală, nici măcar acţiunile, ci doar declaraţiile despre încetarea furnizării energiei din Rusia duc la o creştere a preţurilor pe pieţele mondiale. Dacă lumea se loveşte nu de restricţii ipotetice, ci fizice majore, preţurile pentru principalele tipuri de combustibil ar putea depăşi semnificativ maximele istorice deja atinse", a subliniat viceprim-ministrul rus.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /