Moștenitorii grofilor scot conacele și castelele vechi la vânzare. Cât costă imobilele unicat, cu o istorie aparte FOTO

Moștenitorii grofilor scot conacele și castelele vechi la vânzare. Cât costă imobilele unicat, cu o istorie aparte FOTO

Conacele grofilor maghiari și austrieci reprezintă o adevărată atracție pentru pasionații de istorie, dar și pentru turiștii care doresc să trăiască, pentru câteva zile, în casele cu istorie de secole.

Castelul Géza Teleki a fost vândut FOTO Romania Sotheby's International Realty

Zeci de imobile vechi sunt scoase la vânzare, la prețuri de sute de mii de euro. Odată renovate și date în circuitul turistic, acestea vor contribui la creșterea semnificativă a numărului celor care ne vizitează țara.

Județul Covasna încearcă să atragă turiști cu ajutorul conacelor care au aparținut grofilor și care au fost repuse în circuitul turistic, prin campania ”Ținutul conacelor”, în județ existând peste 160 de conace, curți nobiliare sau mici castele. Pe site-ul dedicat promovării turismului, există oferte de turism nobiliar, balnear, de afaceri, etc.

Au fost redate circuitului turistic Castelul Mikes-Szentkereszty, din Zagon, Conacul Damokos Gyula, din Cernat, Conacul Koréh-Dénes, din Bicfalău, Conacul Benke din Moacșa, Conacul Gaál din Dalnic, Conacul Nagy din localitatea Coșeni, etc.

Conac construit în 1830, de vânzare cu 135000 de euro

Conacul Horvath Lazar de la Mărtineni, comuna Cătălina, localitate aflată la 60 de kilometri de Brașov, a fost scos la vânzare, inițial, cu 150.000 de euro, iar acum proprietarii vor să-l vândă cu 135.000 de euro.

Are o suprafață construită la sol de 311 mp, pe parter, împărțiți în camere mari, înalte, specifice caselor boierești ale acelor vremuri. La subsol are un de beci boltit, din cărămidă, de 1 00 de metri pătrați, cu destinația cramă .

În prețul cerut intră și terenul de 7,810 de metri pătrați, care se învecinează cu un râu.

Un alt conac din Covasna, pus la vânzare, este ”Conacul de la Tălișoara”, construit în secolul al 19-lea. În aceeași localitate se află și Castelul Daniel, construit în anul 1669 și care astăzi este unul din cele mai cunoscute hoteluri istorice de lux din România. Imobilul din Tălișoara) are 9 camere și 2 băi, o suprafață construită de 504 metri pătrați dar și un teren de 3982 de metri pătrați. Prețul cerut pentru el este de 179.000 de euro.

Conacul Nagy din Coșeni poate fi cumpărat cu 530 de mii de euro

Conacul a fost construit în 1802 de familia de nobili maghiari Nagy. Este complet renovat oferă condiții moderne de locuit, păstrează nota originală chiar după naționalizare, în timpul comunismului, a fost utilizată pentru adăpostirea zilierilor. ”Povestea spune că Szotyori Nagy Tamásné, stăpână a conacului la mijlocul secolului XIX, a fost o femeie fără frică, care nu doar a mers pe front să își caute fiul erou, ci a oferit adăpost celor persecutați și, după înăbușirea revoluției, a trimis pachete celor încarcerați. În 1884, în timpul campaniei electorale, în clădirea devenită ulterior grânar, stăpânul locului l-a găzduit pe cunoscutul scriitorul Jókai Mór”, se arată pe site-ul agenției Romania Sotheby's International Realty, care-l are spre vânzare.

Conacul-pensiune are 3 camere cu pat matrimonial și 4 camere duble, toate cu grup sanitar propriu. Sala de mese poate găzdui 70 de persoane iar vechea pivniță este acum cramă, păstrând vizibile atât părți din zidul original al fundației cât și vechea țiglă de pe acoperiș reutilizată ca pardoseală.

Aceeași agenție are spre vânzare și castele, care necesită investiții serioase.

Castelul generalului austriac Gyulay Ferencz, construit în 1642, din satul Mintia, comuna Vețel, din județul Hunedoara este de vânzare pentru suma de 800.000 de euro. Are 20 de camere, 5 băi, 1.800 de metri construiți, dar și un teren de 6 hectare.

Castelul Konopi din Arad, construit în 1800, este de vânzare pentru 693.000 de euro. Are 21 de camere, 4 băi, o suprafață construită de 2.245 de metri pătrați și dispune de un teren de 11,3 hectare.

O bună parte a anunțurilor nu mai sunt valabile, deoarece imobilele au fost cumpărate. Printre acestea se numără și Castelul Geza Teleki de la Pribilești, din județul Maramureș, care a fost o adevărată reședință a conților secolului trecut.

Castelul are o suprafață construită de 1.400 de metri pătrați și un teren de aproape 7.000 de metri pătrați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?