Moştenitorul ultimului împărat german a abandonat încercările de a obţine despăgubiri pentru proprietăţi şi bunuri confiscate

Moştenitorul ultimului împărat german a abandonat încercările de a obţine despăgubiri pentru proprietăţi şi bunuri confiscate

Moştenitorul ultimului împărat german a renunţat în cele din urmă joi la încercările de a obţine despăgubiri din partea statului în legătură cu proprietăţile confiscate de către autorităţile militare sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, informează DPA.

FOTO EPA EFE

Georg Friedrich Ferdinand, Prinţ al Prusiei a declarat că a retras două acţiuni în justiţie prin care se solicitau despăgubiri în valoare de milioane de euro în faţa unui tribunal din Potsdam, în apropiere de Berlin.

Guvernul german şi landurile Berlin şi Brandenburg au purtat discuţii încă din 2014 cu familia Hohenzollern cu privire la restituirea mai multor palate, vile şi opere de artă.

Situaţia s-a schimbat când a fost luată în considerare posibilitatea ca străbunicul prinţului, prinţul moştenitor Wilhelm (1882-1951), să fi sprijinit în mod substanţial regimul nazist al lui Adolf Hitler. Dovada unui astfel de sprijin este un motiv de a refuza acordarea de despăgubiri în conformitate cu legislaţia germană.

Georg Friedrich Ferdinand a recunoscut simpatiile intermitente ale strămoşului său pentru nazişti, dar nu mai mult de atât. Fotografiile îl arată pe prinţul moştenitor alături de un Hitler zâmbitor şi de alţi lideri nazişti.

"Chiar dacă eu însumi nu sunt istoric sau jurist, nu se poate arăta, din punctul meu de vedere, că străbunicul meu a oferit regimului sprijin substanţial, chiar dacă poate că ar fi vrut să o facă", a precizat prinţul.

Istoricii de la diferite universităţi germane sunt împărţiţi cu privire la întrebarea dacă prinţul moştenitor Wilhelm a ajutat de fapt naziştii într-un mod semnificativ.

"Fostul prinţ moştenitor a fost incapabil din punct de vedere politic să ofere sprijin substanţial naziştilor, deşi a vrut uneori să o facă", a declarat profesorul Lothar Machtan de la Universitatea din Bremen. Alţi istorici nu sunt însă de acord cu acest punct de vedere.

Georg Friedrich Ferdinand, Prinţ al Prusiei este stră-strănepot şi moştenitor al lui Wilhelm al II-lea (1859-1941), ultimul împărat german şi rege al Prusiei, care a fost forţat să plece în exil în Olanda la sfârşitul Primului Război Mondial în 1918.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...